به گزارش خبر۲۴، عضویت ایران در بریکس، پیشرفتی تاریخساز و موفقیتی استراتژیک برای سیاست خارجی و فرصتی بی نظیر اقتصادی را برای ایران و اعضای آن فراهم میآورد. در این گزارش نگاهی کوتاه به این فرصت خواهیم داشت.
قدرت های نوظهور در برابر غربی ها / اهداف و مأموریتها
سازمان بریکس بر چهار هدف اصلی تمرکز دارد. تقویت همکاری اقتصادی جهت ایجاد فضایی برای رشد اقتصاد پایدار و کاهش وابستگی به سیستمهای مالی غربی.پیشبرد نظم چندقطبی جهانی با هدف تضعیف هژمونی دلار آمریکا و تقویت نقش ارزهای ملی در تجارت بینالمللی.همکاری در حوزه توسعه با نگرش بهبود زیرساختها، سرمایهگذاری در فناوریهای نوین، و کاهش فقر در کشورهای عضو وترویج همکاری فرهنگی و اجتماعی با ایجاد پل ارتباطی میان فرهنگهای متنوع اعضا.
بریکس با این اهداف مهم به همگرایی اقتصادی بزرگ دست زده است. لذا به دنبال رفتارهای زورگویانه و غیر قانونی کشورهای غربی به رهبری آمریکا در عرصه اقتصادی، اعمال تحریمهای دلار و نقض قوانین تجارت آزاد جهانی، که بخشی از ضررهای استیلای غربی ها است قدرتهای نوظهور اقتصادی می توانند برای بقا و ثبات در رشد اقتصادی خود، با این همگرایی ایجاد توازن پایدار برقرار نمایند.
انفصال از دلار/ ارز معیار تجارت ، بانک توسعه نوین
یکی از مزایای مهم سازمان بریکس در حوزه اقتصادی تأسیس بانک کشورهای بریکس است. این بانک به سلطه صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی در جهان، پایان خواهد داد. پرداخت تسهیلات مالی بسیار جذاب به اعضاء سازمان بر خلاف شروط بانک جهانی، علاوه بر آن مکانیزم مالی جدید مانند ترتیبات ذخیره ارزی وتقویت تجارت بین اعضا و کاهش وابستگی به ارزهای خارجی از طریق مبادلات ارزی مستقیم و انفصال از دلار به عنوان ارز معیار تجارت بینالمللی مهم ترین هدف در بعد اقتصادی بهرهگیری از ارزهای ملی است که با ایجاد یک ارز جدید و جایگزین میتواند بهترین گزینه برای تبادلات بین کشورها باشد. هم چنین تشکیل صندوق ذخیره ارزی بینالمللی بر اساس ارز کشورهای عضو نیز یکی دیگر از مزایای عضویت در این گروه به شمار میرود
جایگاه ایران در بریکس / پویایی بریکس با عضویت ایران
از پیش شرط های لازم برای عضویت بریکس داشتن استقلال سیاسی توان و ظرفیتهای مهم اقتصادی است. از این جهت جمهوری اسلامی ایران با در اختیار داشتن موقعیت جغرافیایی بینظیر و ویژگی های ممتاز ازجمله ظرفیتهای بالای انسانی و اقتصادی، منابع سرشار انرژی و از همه مهمتر، میل و اراده قوی برای حفظ استقلال کشور، عضویت در بریکس را پر جاذبه ساخته است.
عضویت ایران در بریکس پس از عضویت در پیمان شانگهای، ابزار جدید مؤثر ایران برای کاستن از فشار تحریمی به شمار میآید. چرا که ایران با شکستن سیاست منزوی سازی توسط آمریکا قدرت چانه زنی خود را در مذاکرات با غربیها یا هر کشور دیگری را افزایش میدهد. لذا نه تنها ایران در عرصه این سیاست منزوی نمیشود بلکه با عضویت در پیمانهای اقتصادی منطقه و جهانی، نشان می دهد سیاستهای تحریمی علیه کشورمان شکست خورده است.
حمایت ایران از اقدامات بریکس
شهید رئیسی در پانزدهمین نشست سران بریکس در سخنرانی خود به صورت قاطع از تلاش های موفق بریکس در راستای دلار زدایی از روابط اقتصادی حمایت و عضویت ایران در گروه را تاریخ ساز عنوان کرده و اشاره داشتند این عضویت فصلی نو و گامی قویتر در جهت عدالت، انصاف، اخلاق و صلح پایدار در صحنه بینالمللی رقم خواهد زد.
آیا بریکس میتواند به یک بازیگر کلیدی تبدیل شود؟
بریکس ظرفیت تأثیرگذاری بر نظم جهانی و کاهش وابستگی به دلار را دارد، اما برای دستیابی به جایگاهی مشابه یورو، به انسجام بیشتر میان اعضا، تقویت نهادهای مالی و رفع تضادهای منافع نیاز دارد. این سازمان میتواند فرصتی بزرگ برای ایران باشد، اما نمیتوان از چالشهای ساختاری آن غافل شد. آیا بریکس میتواند هژمونی دلار را بشکند و به یک نیروی چندقطبی واقعی تبدیل شود؟ تنها زمان پاسخ خواهد داد.
منبع: رواج۲۴
/// انتهای پیام