به گزارش خبر۲۴، اسماعیل بقایی سخنگوی جدید وزارت امور خارجه امروز (دوشنبه) ۳۰ مهرماه در نخستین نشست هفتگی با خبرنگاران به تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی پرداخت.
وی در این نشست ضمن گرامیداشت یاد شهدا از سیزدهمین سخنگوی وزارت امور خارجه ناصر کنعانی قدردانی کرد و برایش در مسئولیت جدید به عنوان مشاور وزیر امور خارجه آرزوی توفیق کرد.سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: امیدواریم در جهت تعامل دستگاه دیپلماسی و رسانهها گام برداریم.
بقایی خاطرنشان کرد: در این دو هفته به موازات تشدید تنشها در غرب آسیا دستگاه دیپلماسی رایزنیها و فعالیتهای گسترده و فشردهای را برای توقف جنگ افروزی و کشتار در غزه و لبنان انجام داد. این رایزنیها با سفر وزیر خارجه با سفر به قلب میدان در بیروت و دمشق آغاز و پس از آن به عربستان، قطر، عراق، عمان، اردن، مصر و ترکیه ادامه یافت و به این رایزنیها ادامه خواهیم داد.وی گفت: نشست شورای همکاری خلیج فارس و ایران هم در دوحه برگزار شد. عراقچی تماسهای تلفنی متعددی با مقامات مختلف کشورها از جمله دبیرکل سازمان ملل و وزیر خارجه فرانسه داشت و درباره تحولات منطقه و تلاش برای توقف درگیری گفتوگو کرد.بقایی بیان کرد: پیام و نکته اصلی در سفرهای وزیر امور خارجه مشخص بود و به خوبی به خیلی از این ابعاد پرداختید از جمله ادامه سیاست بهبود و گسترش روابط با همسایگان حتی در زمانی که منطقه با چالش مواجه است. مسئولیت پذیری ایران در قبال صلح و امنیت منطقه و دخالت ندادن برخی سوءتفاهمات و اختلافات دوجانبه و مهمتر از همه دغدغه ایران برای توقف نسلکشی و جنایت در غزه و لبنان و پایان دادن به شرارتهای رژیم اشغالگر به عنوان وظیفه اخلاقی، انسانی، اسلامی و قانونی طبق قواعد حقوق بینالملل صورت گرفت.
این دیپلمات ارشد ایرانی در ادامه و در پاسخ به سؤالی گفت: کشورهای منطقه رسالت مشترکی برای هم افزایی و استفاده از همه ظرفیت ها از جمله در سازمان همکاری اسلامی دارند برای اینکه هم بر رژیم صهیونیستی و هم متحدان و حامیان تسلیحاتی رژیم صهیونیستی فشار بیاورند که این رژیم را جنایات خود را متوقف کنند.وی خاطرنشان کرد: مقامات روسیه و چین در نشستها مواضع خود را به صورت صریح بیان کردند مبنی بر توقف جنایات و تنشها در منطقه.
وی درباره مناسبات با مصر با بیان اینکه اولویت سفر مسائل منطقه بود و اولویت مسائل دوجانبه نبود ولی این موضوع هم مورد گفتوگو قرار گرفت.سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره سفرهای وزیر امور خارجه به مصر و اردن اظهار داشت: هیچ کشوری را در منطقه از رایزنیهای خود مستثنی نمیکنیم و معتقدیم کمک به حفظ صلح و ثبات در منطقه وظیفه همگانی است.وی افزود: معتقدیم الان یکی از زمانهایی است که کشورهای منطقه نشان دهند تمایل و اراده برای قدم نهادن و ادامه این مسیر را دارند.بقایی ادامه داد: فارغ از برخی سوءتفاهمات و اختلافات با برخی کشورهای منطقه اولویت خود را در این دوره زمانی رایزنی و هم افزایی برای صلح و امنیت منطقه قرار دادیم. وی گفت: با مصر در سطح حافظ منافع مراوده داشتیم و از مدتها قبل بحث بهبود روابط در دستورکار بوده و از هر فرصتی برای این موضوع استفاده خواهیم کرد. سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: رایزنیها ادامه خواهد داشت و امروز سفری به دو کشور مهم منطقه کویت و بحرین خواهیم داشت و با این سفر بخش عمده و همه کشورهایی که باید در سطح منطقه رایزنی میکردیم انجام خواهد شد.
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤالی درباره مسیرهای مواصلاتی در منطقه قفقاز جنوبی در سفر عراقچی به ترکیه بیان کرد: اگر به بیانیه پایانی این اجلاس نگاه کنید خواهید دید تمرکز و تأکید کشورها بر ضرورت تبدیل قفقاز جنوبی برای عرصه همکاری بین کشورهای عضو است. در خصوص گذرگاهها و مسیرهای مواصلاتی در آن منطقه موضع ایران همیشه روشن بوده و ثابت و تغییرناپذیر است و این مسیرها باید با رعایت تمامیت ارضی کشورها و حاکمیت ملی و بدون هرگونه تغییر در مرزها و شرایط ژئوپلتیک منطقه باشد.
وی در پاسخ به سؤالی درباره ادعاها در خصوص جزایر سهگانه ایرانی و نشست اتحادیه اروپا و شورای همکاری خلیجفارس گفت: کشورهای اسلامی و کشورهای منطقه باید متمرکز بر پایان دادن به شرارتهای رژیم صهیونیستی باشند. موضوعی که بحث و گفتوگو بین ایران و یک کشور دیگر بوده به عرصه عمومی میکشانند و با کشورهایی که هیچ جایگاهی در منطقه ما ندارند مطرح میکنند. کارهایی که باید انجام دهیم در وزارت خارجه انجام دادهایم. بعد از هر نشستی در طول سال با شرکا و کشورهایی که به نحوی به این موضوع میپردازند در ارتباط هستیم. موضع ایران را بسیار شنیدهاید و هر بار تکرار میکنیمسخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: ایران درباره تمامیت سرزمینی و حاکمیتش بر جزایر سهگانه هیچ تردیدی ندارد و هیچ اغماضی نخواهد کرد. این مبتنی بر حقوق بینالملل و همه موازین بینالمللی در احترام به تمامیت ارضی کشورهاست و این ادعا هیچ تغییری در این موضع نخواهد کرد.وی گفت: متاسفیم کشورهای اروپایی در این برهه زمانی تصمیم گرفتند به این موضوع بپردازند. یادداشتهای اعتراض به طرفهای مربوطه زده شده و به این مسیر ادامه خواهیم داد.
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤالی درباره دیدار با هیأت حماس در استانبول و همچنین مناسبات ایران و ترکیه به روابط ترکیه و ایران اشاره کرد و گفت: در استانبول در نشست ۳+۳ شرکت و دو دیدار با رئیسجمهور و وزیر خارجه ترکیه انجام شد. ملاقات با حماس یک پیام روشن داشت حماس زنده و محترم است و ایران و ترکیه بر ضرورت حمایت از فلسطین و ضرورت استفاده از همه ظرفیتهای دیپلماتیک در سطح دوجانبه و چندجانبه از جمله در سطح سازمان همکاری اسلامی برای توقف نسلکشی و تجاوزات در غزه و لبنان.
بقایی در پاسخ به سؤالی گفت: تهدید به تعرض به تأسیسات هستهای کشور از جمله قطعنامههای سازمان ملل محدود و مردود است.وی همچنین افزود: خواسته ما روشن است طی یادداشت مستدلی به آژانس بینالمللی انرژی اتمی مراتب را اعلام کردیم و در سطح شورای امنیت و سازمان ملل پیگیر هستیم و از هر فرصت دوجانبهای استفاده میکنیم برای نشان دادن ماهیت قانون شکن رچیم صهیونیستی. یادداشت ما به مدیرکل آژانس ارسال شده و در سطوح مختلف پیگیر این موضوع خواهیم بود.
منبع:
فارس