به گزارش خبر۲۴،طی جنگ تحمیلی ۱۲روزه و در روزهای پس از آتشبس، اخبار و تحلیلهای فراوانی درباره نقش جمهوری آذربایجان در جنگ و استفاده احتمالی رژیم صهیونیستی از حریم هوایی این کشور برای اجرای حملات به مناطق شمالغربی و عمق ایران شنیده میشود. تحلیلهایی که عمدتاً بدون استناد به اخبار موثق و بر اساس برخی گمانهزنیها، با قاطعیت از همکاری این کشور همسایه با اسرائیل سخن میگویند.
فارغ از میزان تأثیر و کارایی همکاری احتمالی جمهوری آذربایجان که در شمالغربی کشور و فاصله زیادی از کریدور حملات اسرائیل قرار دارد، هر گونه همکاری کشورهای همسایه با تجاوزهای دشمن به معنای تجاوز مستقیم به ایران و در صورت اثبات، درخور پاسخ محکم است. نظام جمهوری اسلامی ایران نیز تاکنون مواضع محکمی در این خصوص داشته و بارها اعلام کرده کشورهایی که به هر شکلی در حملات دشمن مشارکت کنند یا حریم هوایی خود را در اختیار او قرار دهند را با پاسخ مستقیم نظامی مواجه خواهد کرد. اهمال در چنین امر خطیری تنها به تداوم تجاوزها و خدشهدار شدن امنیت ملی میانجامد.
اما همکاری و همراهی در تجاوز به کشور، حتی در عرصه رسانه نیز نباید عادیسازی شود. ادعای همکاری قطعی یک کشور همسایه با دشمن صهیونیستی در رسانهها، فارغ از اینکه ممکن است با واقعیت فاصله داشته و قابل اثبات نباشد، تنها به عادیسازی این موضوع و قبحشکنی آن نزد افکار عمومی کمک میکند. امری که میطلبد رسانهها در موضوعات امنیت ملی باید با ملاحظه بیشتری رفتار کنند. به نظر میرسد در این موضوع باید بدون قطعیت سخن گفت و اگر مبتنی بر شواهدی از احتمال آن سخن گفته میشود، باید این مطالبه را به وجود آورد که در صورت اثبات همکاری در تجاوز به کشور، با پاسخ سخت قوای نظامی و امنیتی مواجه شود. پشتوانه افکار عمومی، موتور محرک قوای نظامی است و این موتور محرک را نباید با عادیسازی احتمالات و قبحشکنی تجاوز به کشور تضعیف کرد.
اما اگر درباره نقش همسایه شمالغربی در این جنگ با تردید سخن گفته میشود، درباره نقش همسایه غربی که در کریدور حملات اسرائیل قرار گرفته با قاطعیت میتوان سخن گفت. ناتوانی دولت عراق و وجود پیوندهای محکم فرهنگی مذهبی میان دو کشور نباید موجب چشمپوشی از امنیت ملی و سهلانگاری نسبت به این تهدید بالفعل شود.
عراق، خواسته یا ناخواسته به میدان نبرد ایران و اسرائیل تبدیل شده و نمیتوان نسبت به آن بیتفاوت بود. کشوری که به جای دروازه حملات اسرائیل به ایران اسلامی میتواند به حلقهای تعیینکننده در محور مقاومت تبدیل شود، مشروط بر آنکه به جای انتظار برای غافلگیری بیشتر، با رویکردی فعال از ظرفیتهای مردمی و مقاومت این کشور استفاده شود. در روزهای اخیر تحرکات وسیعی در سطح منطقه به چشم میخورد که نشان از تحولات قریبالوقوع در این کشور مهم دارد و خبرهای بیشتری از عراق خواهیم شنید و بیشتر خواهیم نوشت.