به گزارش خبر۲۴،
براساس سیاست توسعهای فرانسه، اولویت جغرافیایی AFD بر کشورهای جنوب صحرای آفریقا، مدیترانه، منطقه ساحل و حوزه فرانسویزبان جهان متمرکز است. در سالهای اخیر، افزایش حضور در کشورهای شکننده، درگیریزده و مناطق بحرانزده نیز در دستور کار این نهاد قرار گرفته است. برنامههای AFD در هماهنگی با وزارت خارجه فرانسه (MEAE) و وزارت اقتصاد (MEFSIN) اجرا میشوند، اگرچه OECD در گزارش خود به لزوم بهبود هماهنگی بین این نهادها اشاره کرده است.
عملکرد AFD در حوزههای کلیدی توسعه
گزارش OECD تأکید میکند که فرانسه بهواسطه AFD، سیاست توسعهای خود را با اهداف زیستمحیطی، اجتماعی و اقتصادی پیوند زده است. AFD در خط مقدم اجرای برنامههایی قرار دارد که همزمان به چالشهای تغییر اقلیم، حفاظت از تنوع زیستی و کاهش فقر میپردازند.در سال ۲۰۲۲، AFD حدود ۵ میلیارد یورو در پروژههایی با رویکرد «دوگانه سبز و اجتماعی» سرمایهگذاری کرده است.افزون بر این، AFD بهطور فعال از ابزارهای مالی نوآورانه مانند اوراق قرضه سبز، اوراق اجتماعی و صندوقهای اقلیمی استفاده میکند.AFD در کشورهای با درآمد پایین و متوسط، پروژههایی در حوزه سلامت، آموزش و حمایت اجتماعی را تأمین مالی میکند.در مناطق شکننده مانند ساحل، خدماتی مانند آموزش پایه و بهداشت اولیه توسط AFD و Expertise France ارائه میشود.این نهاد همچنین از زیرساختهای اجتماعی، حملونقل شهری و انرژی پایدار پشتیبانی کرده و ازابزارهایی مانند اوراق سبز و صندوقهای اقلیمی استفاده می کند. از دیگر فعالیت های این نهاد می توان به اعطای وام های امتیازی و کمکهای بلاعوض، به دولتهای محلی در اجرای پروژههای توسعهای اشاره کرد.AFDاز طریق Proparco، بر حمایت از اشتغالزایی، شرکتهای کوچک و متوسط و مشارکت با بخش خصوصی در آفریقا و مدیترانه نیز فعالیت دارد.
Proparco:بسیج بخش خصوصی برای توسعه
فعالیتهای AFD از طریق شرکت تابعه آن، پروپارکو (Proparco) و مکانیسمهایی مانند «صندوق سرمایهگذاری و پشتیبانی برای کسبوکارها در آفریقا (FISEA)» ، به اقتصاد فرانسه سود میرساند.این صندوق وام، ضمانت و سرمایهگذاریهای سهامی را به شرکتهای فرانسوی فعال در خارج از کشور ارائه میدهد. با بهبود شرایط اقتصادی در کشورهای دریافتکننده، AFD بازارهایی را برای کسبوکارهای فرانسوی ایجاد کرده و از تجارت و سرمایهگذاری حمایت میکند. ابتکارات فرهنگی نیز قدرت نرم فرانسه را تقویت کرده و بخشهایی مانند گردشگری و مد را که به رشد اقتصادی کمک میکنند، ارتقا میبخشد.در راستای اهداف توسعه پایدار، گروه AFD از طریق Proparco نیز اقدام به حمایت از شرکتها و مؤسسات مالی خصوصی در کشورهای در حال توسعه میکند. تمرکز اصلی Proparco بر پروژههایی است که ظرفیت ایجاد اشتغال، کاهش نابرابری و حمایت از رشد پایدار دارند.با وجود این، گزارش OECD اشاره میکند که فعالیتهای Proparco در برخی موارد فاقد معیارهای شفاف برای ارزیابی «کاهش نابرابری» هستند و نیاز به تعریف بهتر شاخصهای عدالت اجتماعی احساس میشود.بنابراین آژانس توسعه فرانسه (AFD) با ظاهری خیرخواهانه، نفوذ نرم فرانسه را در بیش از ۹۰ کشور گسترش میدهد. این نهاد با پروژههای توسعهای، منافع اقتصادی و سیاسی فرانسه را تأمین کرده، اما بهعنوان تداوم نئواستعمار مورد انتقاد است. AFD صحنه توسعه را به ابزاری برای رقابت ژئوپلیتیکی تبدیل کرده است.