به گزارش خبر۲۴، سال ۲۰۱۶ اولین باری بود که دونالد ترامپ، بدون هیچ سابقهی دولتی یا نظامی، به عنوان رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا انتخاب شد. چهار سال ریاست جمهوری او با حواشی و اتفاقات عجیب و متفاوتتری نسبت به دورههای قبلی همراه بود. ترامپ را در آمریکا به عنوان یک تاجر و شخصیتی که بعضا در برنامههای تلویزیونی حاضر میشد، میشناختند. رئیس جمهور شدن او همانند رویکردهایی که بعدتر از خود نشان داد برای هم آمریکاییها و هم عموم جهان غیرمتعارف بود.
نگاهی اجمالی به دولت آمریکا در دوره ترامپ
ترامپ برخلاف دیگر روسای جمهور آمریکا که پس از پیروزی در رقابتهای ریاست جمهوری، سعی در متحد کردن وابستگان به احزاب آمریکایی میداشتند، همچنان علاقهمند بود تا جنگهای سیاسی را ادامه دهد. او شاید نمیدانست تریبون ریاست جمهوری که یک موضع رسمی است جای طرح شکوه و گلایه از مخالفانش و همچنین مقامات منتخب احزاب و حتی سران کشورهای خارجی نیست.
او رکورد ۲۶۰۰۰ ثبت توییت در دوره ریاست جمهوری را از خود به جای گذاشت. او چنان بیتفکر به درج مطالب در این شبکه اجتماعی اقدام میکرد، که تیم توییتر به این نتیجه رسید تا برای اولین بار در طول فعالیت خود، صفحهی شخصی رئیس جمهور آمریکا را ببندد. جنال ترامپ در اواخر دوره ریاست جمهوریاش به همینجا ختم نشد. او تنها رئیس جمهور آمریکا بود که در روزهای پایانی ریاست جمهوری، دو بار استیضاح شد. آخرین بار او به علت تحریک هوادارانش به شورش در ساختمان کنگره آمریکا، زمانی که نتایج انتخابات و شکست از بایدن را نپذیرفته بود، استیضاح شد.
ترامپ حتی پس از پیروزی بایدن در انتخابات، در مراسم تحلیف او شرکت نکرد و این اولین باری بود که رئیس جمهور پیشین در مراسم رئیس جمهور بعدی شرکت نمیکند. او به قدری خودخواه و منفعتطلب بود که بای حفظ منافع خاص، حاضر شد به پیماننامههای مهمی پشت پا بزند. او بسیاری از مقررات زیست محیطی را حذف و از اجرای تعهدات آن شانه خالی کرد. او شکل و ساختار قوه قضائیه فدرال را هم تغییر داد. او از توافقنامهی برجام هم به شکلی کاملا یکطرفه بیرون آمد و گمان میکرد همانند دیگر نقاط جهان با خودخواهی خواهد توانست ایران را پای میز مذاکرهای بکشاند که او خود میخواست. این طور نشد و ترامپ علیرغم میل زیاد به ایجاد توافق جدید با ایران، نتوانست به سمت مذاکرهای جدید برود.
او در مواجهه با مهاجران و حتی مسافران به آمریکا، محدودیتهای مهاجرتی سختگیرانهای اعمال کرد. به نحوی که به بدترین شکل ممکن مهاجران را اخراج کرد و حتی از پذیرش مسافرانی که به قصد تفریح و یا حتی به دلایل ورزشی به آنجا سفر کرده بودند، ممانعت کرد.
مردم آمریکا پس از حمایتهای گستردهی ایالات متحده از اسرائیل و دست داشتن دولتشان در جنایاتی که این رژیم علیه مظلومان فلسطینی مرتکب شده است، دیگر به دموکراتها رای ندادند و عدهی زیادی از کارشناسان و تحلیلگران انتخاب مجدد ترامپ را روی برگرداندن مردم از سیاستهای حزب دموکرات در حمایت از رژیم صهیونیستی میدانند. با این حال باید یادآور شد که ترامپ میان دیگر روسای جمهور آمریکا، جزو افرادی بوده که روابط خود را با اسرائیل، پس از تشکیل این دولت جعلی و نامشروع، نزدیکتر و محکمتر کرده است. او رئیس جمهوری بود که در دورهی خود قصد داشت به جهت مشروعیتبخشی به اسرائیل در منطقهی غرب آسیا، رواط اعراب و صهیونیستها را عادیسازی کند.
در مراودات و رقابتهای اقتصادی در سطح بینالملل، ترامپ را میتوان یکی از انحصارطلبترین افراد در آمریکا دانست. نمیتوان گفت که سایر مقامات آمریکا نسبت به انحصارطلبی این دولت در جهان رویکرد آسانگیر داشتند اما ترامپ به نسبت دیگر مقامات آمریکایی شدت بیشتری از خود در زمینه انحصارطلبی نشان میداد. این رویکرد او به حدی بود که منجر به بروز مناقشات تجاری با چین شد. دامنهی این مناقشات گسترش یافت و در نهایت به جنگ تجاری میان چین و آمریکا ختم شد.
شکافهای عمیق حزبی و شخصی
ترامپ توانست در مدتی که رئیس جمهور آمریکا بود، با سبک رفتاری به خصوصی که داشت، به کانون توجه در میان رسانهها و افکار عمومی تبدیل شود. بیشتر کارشناسان حوزه روانشناسی رفتارهای او را ناشی از یک بیماری روانی میدانستند. رفتارهای او منجر به بروز اختلافات و شکافهایی میان اعضای درونحزبی خود شد و از طرف دیگر اختلاف میان جمهوریخواهان و دموکراتها را به میزان قابلتوجهی زیاد کرد. آمارهای آمریکایی نشان میدهد که میزان محبوبیت ترامپ هیچگاه از ۵۰ درصد بیشتر نشده است و این میزان پس از حوادث مربوط به هوادارانش در حمله به کنگره، به کمترین رقم یعنی ۲۹ درصد رسیده است.
جمهوریخواهان و دموکراتهای آمریکا تنها به علت مدیریت رفتارهای ترامپ، با او اختلاف نداشتند؛ آنها جنبههای اساسی شخصیت او را دچار مشکل میدانستند و معتقد بودند او در بسیاری از حرفهایی که میزند و کارهایی که میکند دچار تضاد و دروغگویی است. علیرغم اینکه حامیان ترامپ معتقد بودند ادعاهای او میتواند منجر به افزایش امیدواری، شادی و افتخار در آمریکا شود، دموکراتها و برخی از جمهوریخواهان صحبتهای ترامپ را نگرانکننده و عامل عصبانیت و توهین آمریکاییها عنوان میکردند.
شاید باور نکردنی باشد اما کار به جایی رسیده بود که مجردها در آمریکا پیش از ازدواج یا انتخاب مورد مناسب خود، رای دادن یا ندادن به ترامپ را ملاک عمل قرار میدانند. اکثر مجردها در آمرکا به این باور رسیده بودند که افرادی که به ترامپ رای دادهاند گزینههای خوبی برای ازدواج نیستند و نمیتوان روی آنها به عنوان شریک زندگی حساب کرد. در یک نظرسنجی دیگر از بزرگسالان آمریکایی، بیش از نیمی از آنها اعلام کردند که نسبت به صحبت کردن از ترامپ احساس راحتی نمیکنند و سهم مشابهی از این آمار در یک نظرسنجی دیگر گفته بودند که هنگام صحبتهای سیاسی و زمانی که حرف از ترامپ به میان میآید، هرگونه بحث و ابراز نظر سیاسی را خاتمه میدهند و تمایلی به ابراز نظر درباره او ندارند.
آمارها در آمریکا نشان میدهد که اختلاف میان احزاب در آمریکا با روی کار آمدن ترامپ، به میزان بیسابقهای افزایش یافت و در نتیجه منجر به ایجاد فضای دوقطبی در کشور شد. بسیاری از صاحبنظران سیاست در آمریکا گفتهاند که پسلرزههای ترامپ در روابط میان جمهوریخواهان و دموکراتها چنان ویرانیئی به بار آورده که جبران آن نیاز به دههها شکلگیری و بازسازی فضای مشارکت میان این دو حزب دارد.
انتهای پیام/