به گزارش خبر۲۴، اسماعیل بقایی سخنگوی دستگاه دیپلماسی امروز (دوشنبه) ۲۱ آبان ماه در نشست هفتگی با خبرنگاران به تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی پرداخت.
وی در ابتدا اقدام تروریستی اخیر در سراوان را شدیداً محکوم کرد.
وی با اشاره به تداوم نسلکشی و تجاوزات رژیم صهیونیستی در فلسطین و لبنان گفت: در یکی از این حملات ارتش اشغالگر روز یکشنبه خانهای را در جبالیا بمباران کرد که بیش از ۳۲ فلسطینی به شهادت رسیدند. سازمان ملل اعلام کرده بیش از ۷۰ درصد شهدا در غزه زن و کودک هستند. سازمان بهداشت جهانی از احتمال قحطی فراگیر در غزه ابراز نگرانی کرده است.سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به حملات این رژیم به لبنان، اظهار داشت: ما بر همبستگی خودمان با ملت و دولت لبنان در مقاومت مشروع و شرافتمندانه علیه رژیم صهیونیستی تأکید میکنیم.بقایی به شهادت سه خبرنگار دیگر از جمله یک خواهر و برادر در جریان حملات این رژیم اشاره کرد و گفت: تعداد خبرنگاران شهید به نزدیک ۱۹۰ نفر رسید. وی افزود: در عرصه سیاست و روابط خارجی و تحرکات دیپلماتیک روز سهشنبه گذشته آقای عراقچی سفری به اسلامآباد داشت و گفتوگوهای بسیار خوبی با مقامات ارشد پاکستان داشت. درباره روابط دوجانبه، تحولات منطقه و گسترش روابط و مراودات دوجانبه در حوزههای تجاری، اقتصادی، انرژی و ارتقای امنیت مرزی.
این دیپلمات ارشد ایرانی به تماسهای تلفنی هفته گذشته عراقچی اشاره کرد و گفت: مشاور امنیت ملی عراق در رأس هیأتی به تهران آمد. بقایی همچنین افزود: امروز اجلاس سران کشورهای اسلامی و عربی در ریاض برقرار است که به درخواست ایران و چند کشور اسلامی دیگر برگزار میشود. عراقچی در معیت عارف معاون رئیسجمهور در این نشست شرکت و مواضع و دیدگاههای ایران درباره مسائل منطقه و نسلکشی در غزه و تجاوزات رژیم صهیونیستی علیه لبنان مطرح میکند.وی بیان کرد: امیدواریم این نشست منجر به شکل گیری روند موثر برای توقف تجاوزگری و جنگ افروزی رژیم صهیونیستی شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤالی درباره رای ندادن مردم آمریکا به کامالا هریس در انتخابات اخیر ریاست جمهوری در آمریکا بیان کرد: الگوی رأی دهی مردم آمریکا موضوعی است که جای بررسی دارد و مرتبط با خود آمریکاست. اینکه با چه دلیل اقبال بیشتر یا کمتری به هر دو نامزد بود جای بحث درد.وی افزود: آنچه مهم است مربوط به منطقه ما میشود و آنچه برای ما مهم است عملکرد آمریکا در قبال منطقه غرب آسیا و ایران است. طی چهار سال گذشته سیاست خصمانه دولت آمریکا علیه ملت ایران تداوم داشت و دولت آمریکا موفق نشد به وعدههای خود در جریان کارزار انتخاباتی جامه عمل بپوشاند در خصوص مذاکرات برجام و مباحث دیگر.بقایی ادامه داد: مهمتر از آن عملکرد دولت آمریکا در رابطه با ثبات و امنیت در منطقه و نسلکشی در غزه و گسترش آن به لبنان است. نسلکشی ناشی از حمایتها و کمکهای آمریکاست.وی گفت: این میراث نامبارکی را بر جای میگذارد و امیدواریم در فرصت باقیمانده دولت آمریکا از تشدید جنگ افروزی و ادامه جنایات در غزه و لبنان ممانعت کند. دولتمردان آتی آمریکا از این وضعیت درس بگیرند و به وعدههایشان در کارزار انتخاباتی متعهد باشند.سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: ملتهای جهان با دقت رفتار دولت آمریکا اعم از قبل و آتی را مشاهده میکنند. از ادامه نسلکشی و جنایت و تجاوز در فلسطین و لبنان و تشدید ناامنی در منطقه غرب آسیا جلوگیری شود.
وی درباره اقدامات وزارت خارجه برای خدمات رسانی به ایرانیان مقیم آلمان اظهار داشت: در رابطه با اتفاقاتی که بعد از فوت یک تبعه ایرانی که دارای گذرنامه آلمانی نیز هست، واکنشهایی که دولت آلمان نشان داد اعلام کردیم واکنش ها ناموجه و غیرقابل توجیه و برای ما عجیب است.بقایی بیان کرد: این اقدام باعث زحمت برای ایرانیان مقیم آلمانی در استفاده از خدمات کنسولی میشود. از ابتدا تلاش کردیم این خدمات بدون ایجاد مشکل قابل رفع ارائه شود.سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: چند نمایندگی ما در مجاورت این سه سرکنسولگری مأموریت دارند که خدمات کنسولی ارائه دهند. ایالتهای تحت پوشش سرکنسولگری هامبورگ قرار است نمایندگیها در لاهه، کپنهاگ و بروکسل ارائه خدمات کنند. در مورد مونیخ نیز نمایندگیهای پراگ و برن ارائه خدمات کنند.
وی در پاسخ به سؤال خبرنگار خبرگزاری فارس درباره آخرین وضعیت محمدرضا نوری تبعه ایرانی بازداشت شده در عراق بیان کرد: موضوع آقای نوری به عنوان تبعه ایرانی در هر گفتوگویی که مقامات ما با همتایان عراقی داشتند مطرح بوده و جزو دستورکارهای ثابت ماست و سفارت ما در بغداد مستمر پیگیر است و کماکان پیگیر هستیم.
بقایی در پاسخ به سؤال دیگر خبرنگار فارس گفت: درباره ساماندهی اتباع خارجی اعم از مهاجر و آواره در حیطه وظایف وزارت کشور است و کارهایی که لازم است انجام دهند در دستورکار دارند آنچه به وزارت خارجه مربوط است حضور قانونمند اتباع است و اینکه اطمینان حاصل کنیم ورود اتباع خارجی به صورت قانونی انجام میشود.وی گفت: در باره سایر موضوعات دیدگاههای خود را با مجامع ذیربط در جریان میگذاریم.سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره بازگرداندن این اتباع به کشورهای ثالث و اروپایی اظهار داشت: در چارچوبهای مربوطه اتباع خارجی مشکلی در رفتن به کشورهای ثالث از نظر ما نخواهند داشت.
این دیپلمات ارشد ایرانی درباره استفاده رژیم صهیونیستی از حریم هوایی عراق برای حمله به ایران گفت: ما همواره با قاطعیت اعلام کردیم نسبت به تمامیت سرزمینی و حاکمیت ملی کشورها پایبند هستیم و کماکان سیاست همسایگی و حسن همجواری را اجرا میکنیم.
وی در پاسخ به سؤال دیگری بیان کرد: رئیسجمهور اوکراین به صراحت اعلام کرد که ایران موشکی به روسیه نداده است. این موضوع به وضوح نشان داد که ادعاهای غربیها برای تحریم ایران چقدر سست و متناقض است. آمریکاییها ادعای مشابهی را درباره ارسال موشک ایران به روسیه مطرح کردند و تحریمهایی علیه مردم ایران اعمال شد. مشخص است همه اقداماتی که بر مبنای یک ادعای نادرست صورت گرفته با تناقض مواجه میشود و اگرچه ما از ابتدا گفته بودیم این تحریمها غیرقانونی است ولی آن مبنای ادعایی را زیر سؤال میبرد.بقایی بیان کرد: چه نفعی بر اصرار برخی مقامات اوکراین مرتبط است برای گسترش این منازعه. ما از ابتدا گفتیم بخشی از منازعه اوکراین نیستیم و تأکید داریم بر گفتوگو و متعجب هستیم که چرا برخی مقامات اوکراین به ادعاهای خود اصرار میورزند.
این دیپلمات ارشد ایرانی درباره تهدید بشار اسد از سوی رژیم صهیونیستی اظهار داشت: از حیث اینکه رژیم صهیونیستی از ابتدا تشکیل، تداوم و ماندگاریش مدیون اقدامات تروریستی و خرابکار و ایجاد جنگ و هرج و مرج در دیگر کشورها بوده تردیدی نیست. حرفهای تهدیدآمیز و تهدید به ترور امر تازهای نیست و بخشی از سیاست این رژیم بوده است.وی افزود: کشورهای منطقه و همسایگان لبنان و فلسطین و کشورهای منطقه برای مواجهه با این وضعیت حتما تدابیر لازم را اندیشیدند و در ادامه نیز چنین خواهند کرد.
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به پرسش دیگری درباره طرح ادعاها مبنی بر دخالت ایران در سوءقصد علیه مقامات آمریکایی بیان کرد: بسیار جای تأسف است که مراجع ذیربط آمریکایی به راحتی اعتبار خود را به مزایده میگذارند برای طرح ادعاهایی که درست نیست.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤالی درباره سفر رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران بیان کرد: مراودات مستمری با آژانس داریم و این دیدارها علاوه بر اینکه باعث میشود درک طرفین نسبت به ملاحظات و نگرانیهای طرفین بیشتر شود به بهبود تعاملات و همکاریهای طرفین کمک کند.
این دیپلمات ارشد ایرانی درباره سفر قاسم الاعرجی مشاور امنیت ملی عراق به تهران بیان کرد: سفر الاعرجی سفر مهمی بود و در ادامه گفتوگوها و رایزنیهای دو کشور در حوزههای مختلف به ویژه در راستای ارتقای امنیت مرزی امیدواریم توافقنامه امنیتی در خلال این رفت و آمدها منجر به تثبیت و تقویت آن شود. هدفگذاری ما روشن است که با کمک و هماهنگی هم ثبات و امنیت در مرزهای مشترک را تأمین و تضمین کنیم.وی افزود: در گفتوگو با عراقچی و دیگر مقامات این موضوعات مطرح شد و فکر میکنم در آینده نتایج مثبت این سفر را شاهد خواهیم بود.سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤال دیگری درباره انتصاب سفرا در برخی از کشورهایی که سفیر نداریم، اظهار داشت: در همه جاهایی که سفرا دوره ماموریتشان به اتمام رسیده یا در حال اتمام است، موضوع در دستورکار جدی وزارت امور خارجه است و به تدریج سفرایی که تعیین خواهد شد اعلام خواهد شد.