به گزارش خبر۲۴، مسعود پزشکیان، رئیس جمهور کشورمان، پیش از روی کار آمدن به عنوان رئیس دولت چهاردهم وعده داد یکی از موضوعاتی که به جد پیگیر آن خواهد بود، مسئلهی فیلترینگ در فضای مجازی است. هفتههای اخیر پس از انتشار اخباری مبنی بر رفع ممنوعیت واردات آیفونهای نسخه ۱۴، ۱۵ و ۱۶ نرخهای رسمی برای رجیستر شدن آنها نیز اعلام شد. البته گفتنی است فرایند رفع کامل این ممنوعیت به نحوی که مردم بتوانند از این سری تلفنهای همراه هوشمند استفاده کنند در حال انجام است و به زودی گامهای جدید و لازم برای تحقق این موضوع اعلام خواهد شد.
فیلترینگ اما مسئلهی بعدی بود که مطالباتی مبنی بر لزوم رفع آن رد شبکههای اجتماعی شکل و اخبار پیرامون آن بالا گرفت. تقریبا نمیتوان کسی را یافت که موافق فیلترینگ به شیوهی فعلی باشد و البته کسی هم نیست که نسبت به ولنگاری در فضای مجازی بیتفاوتی را انتخاب کند؛ چراکه تقریبا مخاطرات آن بر همگان آشکار گشته است. در نتیجه باید با بازخوانی جزء به جزء نقاط مثبت و منفی فیلترینگ در فضای مجازی و شنیده شدن نظرات طرفهای موافق و مخالف با فیلترینگ، به راهکاری مشترک و جامع دست یافت که بتواند در نهایت منافع ملی و جمعی کشور را تامین کند.
معایب فیلترینگ به شیوهی فعلی
ممنوعیت استفاده از برخی سایتها و پلتفرمها باعث شده که بسیاری از اقشار جامعه به ویژه دانشجویان و جوانان در بهرهمندی سالم از دادهها و دسترسی به آن بازمانند. این ممنوعیت دقیقا از جایی آسیبهای بیشتری وارد میکند که افراد برای دسترسی به سایتها و این سامانهها از ابزار عبور از فیلتر استفاده میکنند. این نقطه جایی است که ممکن است این ابزارهای عبور از فیلتر، افراد را به استفاده از فاضی آلوده اینترنت وادارد.
از دیگر معایب فیلتر اینترنت این است که افراد زیادی بر بستر شبکههای اجتماعی مشغول فعالیت و کار کردن هستند. زیان و خسارت به انواع کسبوکارها به ویژه کسبوکارهای خرد و خانگی پس از فیلترینگ برخی پلتفرمها انکارناپذیر است. این اتفاق در شرایطی روی داد که بستر داخلی برای انجام فعالیت مشابه یا وجود نداشت یا از کیفیت لازم برای ارائهی خدمات برخوردار نبود. صرف نظر از افرادی که قید کار کردن در فضای مجازی را در این شرایط زده بودند، فیلترینگ بسیاری را به جهت حفظ کسبوکار خود وادار کرد تا از ابزارهای عبور از فیلتر استفاده کنند.
ارتباطات اجتماعی در فضای مجازی نیز یکی دیگر از مواردی بود که پس از فیلترینگ دچار مشکل شد و آنها را از بستری به بستر دیگر کوچ داد. با این حال وقایعی چون کوچ کاربران، موقتی بود و هرگز آنها راضی به استفاده از دیگر پلتفرمها نکرد. براساس آخرین آماری که از یک مرکز در داخل کشور منتشر شده، تعداد زیادی از پلتفرمهای خارجی در میان دانشجویان همچنان پرکاربرد است. عدم جلب رضایت مردم از سوی پلتفرمهای داخلی با هر علتی، نشان میدهد که علاوهبر نارضایتی ایشان از کیفیت ارائهی خدمات در بسترهای داخلی، همچنان اصرار بر استفاده از یک بستر خارجی را دارند.
معایب رفع بیقید و شرط فیلترینگ
در صورتی که رفع فیلترینگ بدون ملاحظه و بدون چارچوب اجرا شود، دسترسی به محتوای نامناسب برای اقشار مختلف جامعه آسان خواهد شد که این موضوع مخاطرات زیادی برای شهروندان به خصوص سنین پایینتر جامعه خواهد داشت. بنابراین اگر مقرر شد تا فیلترینگ رفع شود، میبایست به این مسئله توجه ویژه شود.
امنیت زیرساختها و فضای سایبری با دسترسی آزاد افراد به اینترنت در معرض خطرات بیشتری قرار میگیرد. با اجرای صحیح حکمرانی فضای مجازی، این مخاطرات کاهش مییابد و عملا امکانبروز تخلف از سوی افراد نیز کمتر میشود؛ چراکه فضای ضابطهمند کمتر مستعد بروز انواع تخلفات است.
مشکلات اجتماعی و تاثیرات سوء فضای مجازی بر افکار عمومی، جنبهی دیگری از رفع بیقید و شرط فیلترینگ در فضای مجازی است. همانطور که پیشتر اشاره شد، رفع این آسیب نیز به چگونگی اجرای حکمرانی فضای مجازی برمیگردد.
نکته پایانی
برای اجماع در مسئله رفع فیلترینگ فضای مجازی، توجه به نظرات موافقان و مخالفان اهمیت ویژهای دارد. برای رسیدن به وفاق ملی، لازم است تا نظرات مختلف در این زمینه مورد بررسی قرار گیرد و تصمیمگیریها بهگونهای باشد که منافع عمومی ملت و کشور در نظر گرفته شود. این امر در نهایت میتواند به ایجاد فضایی سالم و مثبت در جامعه کمک کند.
انتهای پیام/