به گزارش خبر۲۴، “متئو میلر”، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا دوشنبه به وقت محلی در نشست خبری خود در پاسخ به سوالی در خصوص گفتگوهای ایران و اروپا در ژنو گفت: ما به این مذاکرات نخواهیم پیوست. ما از نزدیک با شرکای خود در سه کشور اروپایی در رابطه با اجرای کامل تعهدات پادمان هستهای ایران و مسئول دانستن ایران به خاطر عدم اجرای این تعهدات، هماهنگ هستیم.
وی مدعی شد: ما به صراحت اعلام کردهایم که ایران باید به طور کامل همکاری کند. ایران باید بدون تاخیر بیشتر با آژانس همکاری کامل داشته باشد و ما به هماهنگی نزدیک با دولتهای فرانسه، آلمان و انگلیس ادامه خواهیم داد. اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در این رابطه اعلام کرد که نشست معاونان وزرای خارجه جمهوری اسلامی ایران، فرانسه، آلمان و انگلیس برای گفتگو در مورد مسائل دوجانبه، منطقهای و بینالمللی در تاریخ جمعه نهم آذر برگزار میشود.
بقائی با اشاره به سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر تعامل و همکاری با دیگر کشورها بر مبنای اصول عزت، حکمت و مصلحت، گفتگوهای آتی با سه کشور اروپایی را در ادامه گفتگوهای انجام شده با آنها در حاشیه اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک توصیف کرد و گفت در این دور از گفتگوها که از همان نیویورک برنامهریزی شده است، طیفی از مباحث و موضوعات منطقهای و بینالمللی از جمله موضوع فلسطین و لبنان، و نیز موضوع هستهای مورد بحث و تبادل نظر قرار خواهد گرفت.
میلر همچنین در پاسخ به سئوالی در خصوص پاسخ ایران به قطعنامه شورای حکام آژانس مدعی شد: نگران واکنش ایران هستیم که به جای همکاری با آژانس، مسیر ادامه تشدید تنش را انتخاب میکند. ادامه تولید و انباشت اورانیوم غنی شده تا 60 درصد هیچ توجیه غیرنظامی معتبری ندارد. شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی به صراحت گفته است که ایران باید بدون تاخیر همکاری کاملی را با آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارائه کند تا مسائل مربوط به تعهدات قانونیاش را که بیش از پنج سال است که باقی مانده، حل و فصل کند.
ما به هماهنگی با شرکای خود در تروئیکای اروپا ادامه خواهیم داد تا ایران را پاسخگو بدانیم. این ادعاها در حالی مطرح است که ایران در سفر گروسی به تهران حسن نیت خود را نشان داد و به دنبال همکاری با آژانس و همچنین رفع موضوعات ادعایی علیه خود بود، اما سه کشور اروپایی بدون اعتنایی به نتایج این سفر و پیش از بازگشت گروسی به وین پیش نویس قطعنامه را علیه ایران تنظیم کردند. این اقدام نسنجیده سه کشور اروپایی نیز با واکنش ایران همراه بود و مقامات ایران هشدار داده بودند که در برابر زیاده خواهیهای این سه کشور اروپایی دست بسته نیستند.
پس از رویکرد سیاسی سه کشور اروپایی سازمان انرژی اتمی و وزارت امور خارجه ایران در بیانیهای مشترک اعلام کردند رئیس سازمان انرژی ایران دستور انجام اقدامات مؤثر، از جمله راهاندازی مجموعه معتنابهی از سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته از انواع مختلف را صادر کرد.
در این بیانیه آمده بود: بدیهی است این اقدامات در راستای صیانت از منافع کشور و توسعه هرچه بیشتر صنعت هستهای صلحآمیز، متناسب با نیازهای روزافزون ملی و در چارچوب حقوق و تعهدات ایران وفق موافقتنامه پادمان جامع انجام میشود. در عین حال، همکاریهای فنی و پادمانی با آژانس، مثل گذشته و در چارچوب موافقتنامه پادمان ادامه خواهد یافت.