به گزارش خبر۲۴، شهر مشهد امروز (سهشنبه) ۱۳ آذر ۱۴۰۳ (سوم دسامبر ۲۰۲۴) میزبان بیست و هشتمین نشست شورای وزرای امور خارجه سازمان همکاری اقتصادی (اکو)، با هدف تقویت همکاریهای اقتصادی بین کشورهای عضو و به ریاست سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران است.
این نشست دقایقی قبل در شهر مشهد آغاز به کار کرد و وزرا و معاونان حاضر در نشست عکس یادگاری گرفتند.
شورای وزرای امور خارجه اکو بالاترین رکن تصمیمگیری در این سازمان است و نشست آن سالانه در یکی از کشورهای عضو برگزار میشود. ایران در سالجاری میلادی (۲۰۲۴) عهدهدار ریاست دورهای این سازمان است و بر همین اساس میزبانی این نشست را برعهده دارد.ریاست دورهای اکو از ابتدای سال ۲۰۲۵ میلادی از ایران به قزاقستان منتقل و نشست بعدی وزرای خارجه در سال ۲۰۲۵ در این کشور برگزار خواهد شد.
مراسم افتتاحیه نشست وزرا صبح امروز برگزار و پس از افتتاحیه، نشست وزرا با سخنرانی وزرا و مقامات عالیرتبه کشورهای عضو و سازمانهای بینالمللی ادامه مییابد.روز گذشته نیز نشست کارشناسان ارشد اکو در مشهد برگزار شد.
* اعضا برای حضور مقامات فعلی افغانستان اجماع نداشتند
سیدعباس عراقچی شب گذشته در گفتوگویی تلویزیونی از مشهد مقدس درباره این نشست و حاضران در نشست فوق درباره ترکیب حاضران در این نشست اظهار داشت: افغانستان شرایط ویژهای را دارد و اجماع بین کشورهای عضو برای حضور مقامات فعلی افغانستان وجود نداشت، لذا جلسه روز سهشنبه با حضور ۹ وزیر خارجه برگزار خواهد شد. البته دو سه هیأت در سطح معاون وزیر هستند. وزیر خارجه بیان کرد: اکو یک سازمان مهم منطقهای است که منطقه پیرامونی ایران را در برمیگیرد و عمده هدف آن بر همکاریهای اقتصادی است و بازار بزرگی است که میتواند با هم افزایی کشورهای عصو به توسعه اقتصادی کشورها کمک کند. هر کدام از کشورها ظرفیتهایی را در اختیار دارند که اگر هم افزایی شکل بگیرد میتوان مکمل هم باشد و به پیشرفت اقتصادی کمک کند.
علاوه بر وزرای امور خارجه کشورهای عضو و مقامات ارشد سازمانهای ناظر در اکو، روسا و دبیران کل برخی سازمانهای منطقهای همچون مجمع همکاری آسیا ACD، سازمان همکاری D8 و سازمان سیکا نیز در این نشست شرکت خواهند کرد. رؤسای سازمانهای وابسته به اکو از جمله بانک توسعه و تجارت اکو (مستقر در استانبول)، مؤسسه آموزشی اکو (مستقر در آنکارا)، بنیاد علمی اکو (مستقر در اسلامآباد) و مؤسسه فرهنگی اکو (مستقر در تهران) از جمله حاضران در این نشست خواهند بود.دبیرکل و رؤسای سازمانهای تخصصی و منطقهای وابسته به اکو در نشست امروز گزارشهایی از فعالیتهای این سازمان در یک سال گذشته ارائه و درباره اقدامات آتی این سازمان تصمیم گیری خواهد شد.
سازمان منطقهای اکو در سال ۱۳۴۳ شمسی (۱۹۶۴ میلادی) توسط ایران، ترکیه و پاکستان با عنوان RCD سازمان همکاری منطقهای برای توسعه (Regiona Cooperation for Development) تشکیل شد. پس از یک وقفه چندساله، این سازمان در سال ۱۳۶۴ شمسی (۱۹۸۵ میلادی) با نام سازمان همکاری اقتصادی (اکو) کار خود را از سر گرفت. در سال ۱۳۷۱ شمسی (۱۹۹۲ میلادی) و پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، ۶ جمهوری تازه استقلال یافته به همراه افغانستان به سازمان اکو پیوستند. از آن سال تاکنون اعضای اکو را ایران، ترکیه، پاکستان، افغانستان، جمهوری آذربایجان، ترکمنستان، ازبکستان، قزاقستان، تاجیکستان و قرقیزستان تشکیل میدهند.دبیرخانه اکو از ابتدای تاسیس در تهران مستقر است و دبیرکل فعلی آن اسد مجیدخان دیپلمات ارشد پاکستانی است.
منبع:
فارس