به گزارش خبر۲۴، مسعود پزشکیان، رئیس دولت چهاردهم، شب گذشته در گفتوگوی زنده با مردم دربارهی ناترازی در حوزه انرژی هشدار داد. او به طور ضمنی گرانی بنزین را به عنوان راهکار نهایی عنوان کرد. با این حال برخی مسئولان مخالف گرانی بنزین هستند و آن را نقطه ضعف دولت چهاردهم میدانند. از طرف دیگر ادامهی شرایط کنونی میتواند وضعیت را بحرانی کند و خسارتهایی از جنبههای دیگر وارد کند.
پیشروی دولت سناریوهایی وجود دارد که کارشناسان نیز احتمال اجرای آنها را بیش از سایر برنامهها میدانند. پیش از این لازم است یادآور شد که پزشکیان و همتی، وزیر اقتصاد دولت چهاردهم، موافق اصلاح شیوهی فعلی و به نوعی تغییر قیمت در حاملهای انرژی هستند. پزشکیان همچنین شب گذشته گفت که کارشناسان در حال کار کردن روی این طرحها هستند تا در نهایت به تصمیم درست برسند. همتی هم گفته که وقت اصلاحات رسیده و یک بار برای همیشه باید به سمت اصلاح ناترازیها برویم.
ادامه وضعیت فعلی بدون تغییر
پزشکیان شب گذشته تاکید کرد که مجلس شورای اسلامی ارز مورد نیاز برای واردات بنزین را تخصیص نمیدهد و همین باعث خواهد شد تا ما به فکر تغییر قیمت بنزین باشیم. باتوجه به اینکه مصرف روزانه بنزین در کشور، در مقایسه با میزان تولید آن در روز چیزی در حدود ۱۸ میلیون لیتر ناترازی دارد. در نهایت دولت خود را مجبور به واردات و تخصیص ارز برای آن کرده است که در مقایسه با دیگر کشورها در سطح جهان، چنین کاری منطقی به نظر نمیرسد. البته ناگفته نماند که در موضوعات دیگر مانند واردات خودرو، قیمت نهایی فروش به مشتری نیز منطقی و مطابق را قیمتهای جهانی نیست.
در نتیجه میتوان متصور شد که تداوم وضعیت فعلی با مخالفت دولت، دور از ذهن به نظر میرسد و هم دولت و هم مجلس میبایست در یک مشارکت و تعامل دوطرفه، به سمت تغییر قیمت حرکت کنند. البته این تغییر قیمت باید چارچوبمند باشد و ساختاری دائم برای تعیین قیمت سوخت تعیین گردد تا سالهای آینده نیز مورد استفاده قرار گیرد و این مسائل دامنگیر حرکت کلی دولت و مجلس و سایر ارگانهای نظام نشود.
قیمتگذاری پلکانی
یکی از سناریوهای مطرحشده برای قیمتگذاری بنزین در سال آینده، قیمتگذاری پلکانی است. در این شیوه، سهمیههای فعلی شامل ۶۰ لیتر بنزین ۱۵۰۰ تومانی و ۱۰۰ لیتر بنزین ۳۰۰۰ تومانی حفظ خواهد شد و مصرف مازاد با قیمتگذاری جدید عرضه خواهد شد. گفته شده با اجرای این سناریو و با تعیین نرخ سوم، که ۲۰درصد مصرفکنندگان را شامل میشود، حجم زیادی از ناترازی کاهش پیدا خواهد کرد. با این حال این شیوه نیز در سالهای آینده ممکن است دچار تغییر در قیمتهای پایه شود که میبایست پیش از اجرا به اطلاع عموم مردم برسد.
یارانه بنزین برای همه
یکی از سناریوهایی که سالهای گذشته نیز مطرح میشد، شامل تخصیص رقم یارانه سوخت به هر نفر است. در این شیوه هر ایرانی در هر ماه یارانه بنزین خود را به صورت واریز وجه در حساب بانکی سرپرست خانوار دریافت خواهد کرد. با اجرای این سناریو انتظار میرود قیمت بنزین تک نرخی و با افزایش همراه شود. در این روش همهی افراد از یارانهی سوخت برخوردار خواهند شد و افرادی که وسیلهی نقلیه دارند میتوانند از این یارانه استفاده کنند و دیگر افراد نیز مابهازای اعتباری آن را در حساب خود دریافت خواهند کرد.
سناریوی نهایی برای دولت ممکن است با ترکیب این پیشبینیها همراه باشد و یا به طور کلی برنامههای دیگری را در جهت اصلاحات ناترازی حوزه انرژی به کار گیرد. در صورت اجرای هریک از طرحهای مدنظر دولت برای اصلاح قیمت حاملهای انرژی، لازم است تا زمینهی اجرای آن در جامعه فراهم شود. مردم باید به طور کامل در جریان این اصلاحات قرار بگیرند و این تغییرات را به شکل محسوس در زندگی خود لمس کنند. اگر تصمیم دولت بر تغییر قیمت بنزین باشد، باید این کار به نحوی انجام شود که یک بار برای همیشه ساختاری ارائه کند که طی سالهای آینده نیز مسئلهی انرژی و به خصوص بنزین را به یک معضل دامنگیر در دولت تبدیل نکند.
سالهای گذشته نیز صحبت از «اصلاح یک بار برای همیشه» زده شده اما این موضوع به شکل عملی و ملموس در زندگی روزمره مردم اثرگذار نبوده است. در نهایت دولت باید طرحی کم نقص و معتبر در آینده را برای اجرا انتخاب کند تا سالهای آینده نیز کشور را دچار چالش نکند. اگر قرار است بنزین با نرخ واقعی عرضه شود، این تغییر باید در سایر کالاها و محصولات مانند خودرو نیز اعمال شود تا مردم بتوانند خودرو را به قیمت عرف جهانی خرید کنند.
انتهای پیام/