به گزارش خبر۲۴، حمله نظامی اخیر رژیم صهیونیستی به ایران نه تنها به انزوای بیشتر این رژیم در منطقه منجر شد، بلکه باعث تحولی بزرگ در روابط کشورهای عربی و ایران گردید. دیپلماسی فعال تهران و شکست سیاستهای تهاجمی تلآویو، باعث شده تا کشورهای عربی موضع خود را نسبت به ایران تغییر دهند و به سمت همکاریهای منطقهای گرایش پیدا کنند.
دیپلماسی فعال تهران
سفرهای متعدد سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، به کشورهای منطقه و رایزنیهای گسترده با مقامات ارشد این کشورها، نقش مهمی در تغییر رویکرد آنها ایفا کرده است. تاکید بر همکاریهای منطقهای و حل مسالمتآمیز اختلافات، از جمله محورهای اصلی این رایزنیها بوده است.
این دولتها علاوهبر همراهی ایران پس از حمله اسرائیل، نسبت به توسعه روابط با ایران و کنار گذاشتن اختلافات قدیمی، حداقل برای مدتی معین، تصمیمسازی کردهاند و حالا به این آگاهی رسیدهاند که این منطقه میبایست توسط صاحبان آن که همان ملتهای منطقه هستند، مدیریت شود و نه توسط دستنشاندهها و اشغالگران گماشتهشده از سوی غرب.
فعالیت پررنگ دستگاه دیپلماسی و تداوم مسیری که شاید بتوان آغاز آن را از دولت سیزدهم به خاطر داشت، نقش مهمی در پیروزی دیپلماتیک ایران در منازعات اخیر منطقه داشته است.
شکست سیاستهای تهاجمی تلآویو
حمله نظامی اسرائیل به ایران نه تنها به اهداف خود نرسید، بلکه باعث افزایش تنشها در منطقه و انزوای بیشتر این رژیم شد. کشورهای عربی با محکوم کردن این حمله، نشان دادند که دیگر حاضر نیستند سیاستهای دیکته شده از سوی اسرائیل را بپذیرند.
ایران درصدد انتقامجویی از این اقدام گستاخانه است و دولتهای منطقه نیز عمدتا نسبت به این موضع با همراهی ایران پیش خواهند رفت؛ چراکه آنها توجیه هستند، اسرائیل خود متجاوز است و میبایست پاسخ آن را دریافت کند.
تغییر مواضع کشورهای عربی
بسیاری از کشورهای عربی که تا پیش از این مواضع محتاطانهای در قبال ایران داشتند، اکنون به دنبال گسترش روابط با ایران هستند. این تغییر موضع نشان میدهد که کشورهای عربی به دنبال امنیت و ثبات در منطقه هستند و معتقدند که همکاری با ایران میتواند به این هدف کمک کند.
همانطور که در ابتدای مبحث نیز مطرح شد، یکی از بالهای موفقیت ایران در تغییر مواضع کشورهای عربی، فعالیت مستمر و قدرتمند دستگاه دیپلماسی است. بال دیگر، قدرت نظامی ایران در میدان است که در تدافع نسبت به تجاوز رژیم صهیونیستی به رخ جهان کشیده شد. البته قدرت تهاجمی ما نیز تاکنون طی عملیاتهای مختلف که یک سری از آنها با عناوین «وعده صادق ۱ و ۲» نام گرفت، معرف حضور همگان گشت.
در نهایت این همراهی میدان و دیپلماسی بود که به بار نشست و مواضع دولتهای منطقه را که هریک میتوانستند ذاتا به دشمنی با ایران برخیزند، مهار و مدیریت کرد.
چشمانداز آینده و نتیجه
تحولات اخیر نشان میدهد که دیپلماسی فعال و مبتنی بر احترام متقابل میتواند به حل بسیاری از مشکلات منطقهای در اولویت اول و بینالمللی در اولویتهای بعدی کمک کند. با این حال، چالشهای پیش رو همچنان وجود دارد و موفقیت این روند به همکاری همه بازیگران منطقهای و همچنین همسویی میدان و دیپلماسی بستگی دارد.
تبدیل شدن ایران به بازیگر اصلی منطقه در تعیین سرنوشت آن، حالا پررنگتر شده است، تا جایی که برخلاف دهههای گذشته، دشمنان نیز به این موفقیت اعتراف میکنند و تعیین سرنوشت غرب آسیا بدون حضور ایران را بیمعنا میدانند.
نقش ایران در تعیین آیندهی منطقه، تعیینکننده و موضع ما در این مسئله کاملا واضح بوده است. سرنوشت منطقه باید توسط ملتهایی که در آن حضور دارند تعیین شود و پیروزی در نبرد کنونی نیز این اصل را رقم خواهد زد.
انتهای پیام/