به گزارش خبر۲۴، سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان، که از طرفهای مقابل ایران در برجام به شمار میروند، بیانیهای مشترک دربارهی نحوهی اجرای برجام توسط ایران به آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارائه کردند. به طور خلاصه، این بیانیه از گسترش ذخایر اورانیوم غنیشده ایران با خلوص ۶۰درصد انتقاد کرده است. آنها مدعی شدهاند که ایران ۳۲ برابر بیشتر از حد تعیینشده در برجام اورانیوم ذخیره کرده است. در بخشی از این بیانیه آمده که ایران توانسته با افزایش سطح ذخایر اورانیوم ۶۰ درصدی، به مقدار تقریبی مواد هستهای برای ساخت سلاح هستهای دست پیدا کند و به همین علت نمیتوان احتمال ساخت سلاح هستهای توسط ایران را رد کرد.
این سه کشور اروپایی در حالی این ادعا را مطرح کردهاند که رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در آخرین سفر خود به ایران اعتراف کرد سلاح هستهای در سیاست ایران جایی ندارد. او در این باره گفته بود: «وقتی به ایران سفر میکنید، میبینید که بمب هستهای در سیاست این کشور جایی ندارد و وزیر خارجه ایران، سید عباس عراقچی، به من اعلام کرد که دولت ایران به دنبال ساخت بمب هستهای نیست.»
ایران طی سالهای گذشته همکاری خود را با آژانس بینالمللی انرژی اتمی ادامه و حتی سطح این همکاری را نیز افزایش داده است. رافائل گروسی، خود نیز بارها به اقدامات سازنده ایران و گسترش همکاری با آژانس اعتراف کرده در حالی که این سه کشور اروپایی در این بیانیه مدعی شدهاند که ایران در همکاری با آژانس کارشکنی میکند. اروپاییها هیچگاه تاکنون بر رفتارهای خود و دیگر طرف این معاهده یعنی آمریکا خرده نگرفتهاند و نسبت به کوتاهیهای خود و نقضهای مکرر این قرارداد همواره سکوت کردهاند.
آمریکا یکی از طرفهای برجام در سالی که دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا شد، بدون رعایت قوانین و عرف بینالملل به طور یکطرفه این معاهده را زیر پا گذاشت و از آن خارج شد. اروپاییها نیز به تبعیت از آمریکا در ظاهر از این قرارداد خارج نشدند اما تعهد به مفاد آن را شکستند. وضع تحریمهای جدید علیه ایران از سوی آمریکا و پایبندی طرفهای برجام به آن، در نهایت ایران را نیز مجبور کرد تا در برابر این عهدشکنیها از تعهدات خود کوتاه بیاید.
کشورهای اروپایی که حالا مدعی کارشکنی ایران در موضوع هستهای هستند، تا امروز به نقض مفاد برجام از طرف خودشان اشارهای نداشته و علیرغم همکاری مستمر و شفاف ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی، همواره مواضع طلبکارانه در برابر کشورمان داشتهاند. پیرو صدور این بیانیه، طی مذاکرات جمعهی پیشرو میان ایران و این سه کشور اروپایی، طیفی از مباحث و موضوعات منطقهای و بینالمللی از جمله موضوع فلسطین و لبنان و همچنین موضوع هستهای مورد بحث و تبادل نظر قرار خواهد گرفت. اگر از پیشبینی نتیجهی این مذاکرات صرف نظر کنیم، آنچه روشن است، قبول تعهدات از سوی اروپاییها و جبران عهدشکنی آنهاست. آیا اروپاییها با چنین مواضع طلبکارانهای در نهایت گامی به سوی رفع تنشها برخواهند داشت؟
انتهای پیام/