به گزارش خبر۲۴، عباس علی آبادی وزیر نیرو در جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی، پس از قرائت گزارش کمیسیون انرژی مجلس درباره قطعی برق در فصل سرد و تأمین سوخت نیروگاههای حرارتی کشور طی سخنانی اظهار داشت: تولید و مصرف برق در ایران با دنیا تفاوتهای اساسی دارد، به طوری که علی رغم اینکه از سال ۵۷ تاکنون رشد جمعیت جهان مشابه کشور ما بوده است اما رشد مصرف برق در جهان ۳.۴ برابر و در ایران رشد تولید و مصرف برق ۲۳ برابر شده است.
وی افزود: همچنین میانگین رشد مصرف پیک سالانه که طی ۱۰ سال گذشته حدود ۴.۷ درصد بوده است در سال جاری با افزایش ۶۵۰۰ مگاوات به ۸.۷ درصد یعنی حدود دو برابر رسیده است. از طرف دیگر روند افزایش ظرفیت نیروگاهها در دهه گذشته به ویژه در سالهای اخیر متناسب با رشد مصرف نبوده است. به طوری که در پیک مصرف سال جاری این کمبود تا مرز ۲۰ هزار مگاوات ناترازی هم رسیده است.
وزیر نیرو خاطرنشان کرد: با توجه به شرایط ناترازی برق در ۹۰ روز حضورم در وزارت نیرو با همت همکارانم اقدامات مهم و فوری انجام شد و ۱۴ پروژه اصلی عملیاتی شده است که عبارت است از: انجام به موقع تعمیرات نیروگاهی به صورت فشرده و آماده کردن نیروگاهها و شبکههای انتقال و توزیع برق که بحمدالله روند شرایط آنها به خوبی پیش میرود و تاکنون تعمیرات بیش از ۴۰ هزار مگاوات نیروگاه به پایان رسیده است. این رکورد بسیار خوبی برای کشور است.
وی افزود: علاوه بر این تکمیل نیروگاههای ناتمام در این مدل در حال پیگیری است. لازم است تشکر کنم از تمام زحماتی که قبلاً کشیده شده است اما ما تلاش کردیم این نیروگاههای ناتوان را به مدار بیاوریم. تا الان ۱۵۰۰ مگاوات وارد مدار شده و امیدوار هستیم که تا پیک سال آینده هم ما بتوانیم ۱۵۰۰ مگاوات دیگر از این نیروگاه را در مدار تولید وارد کنیم. از شهریور امسال تاکنون حدود ۱۵ نیروگاه تجدید پذیر نیز وارد مدار شده و بیش از ۳۰۰۰ مگاوات دیگر نیز تا قبل از پیک سال آینده وارد مدار خواهد شد.
علی آبادی ادامه داد: حدود یک میلیون و پانصد هزار کنتور هوشمند نیز قبل از پیک سال آینده نصب خواهد شد که کمک شایانی به مدیریت مصرف به ویژه مصرفکنندگان پر مصرف در واقع خواهد نمود.
وزیر نیرو گفت: همچنین مدیریتهای شبکه و حبس تولید برق نیز به میزان هزار مگاوات انجام خواهد شد. اقدامات موثر دیگری از جمله موضوع مدیریت مصرف و تهیه پیوست فرهنگسازی که از طریق شبکههای اجتماعی، فضای مجازی، صدا و سیما و رسانهها نیز در دستور کار است که امیدوارم در کاهش رشد مصرف برق موثر باشد. همچنین شناسایی مصرف کنندگان غیر مجاز به ویژه رمز ارزها که تاکنون ۸ برابر سال قبل نسبت به شناسایی آنها اقدام شده است و استفاده از ظرفیت واحدهای نیروگاهی صنعتی دولتی و غیره که از طریق انتقال توافقنامه در دست اجراست از مجموع این تلاشها در حوزه تولید و مدیریت مصرف برق بوده است.
علی آبادی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر در نظر داریم تا پیک سال آینده بیش از ۱۰ هزار مگاوات افزایش ظرفیت و کاهش مصرف ایجاد شود، که میتواند گام موثری در کاهش ناترازی برق در سال آینده باشد. البته مجلس محترم شورای اسلامی با قانون مانع زدایی از توسعه صنعت برق کمک ارزشمندی به صنعت برق نموده است که امیدواریم با ادامه این حمایتها و تلاشها شرایط مطلوبتری برای رونق فضای کسب و کار و مشارکت بخش خصوصی برای توسعه این صنعت فراهم شود.
وی با بیان اینکه چالشی که این روزها با آن مواجه هستیم، چالش تامین سوخت نیروگاهها در زمستان بوده است، گفت: رشد بسیار زیاد مصرف گاز خانگی در سالهای اخیر موجب گردیده که کمبود گاز در زمستان نیز علیرغم آمادگی نیروگاهها برای تولید برق کافی، عرصه را بر تولید برق تنگ نماید. کاهش سوخت گاز تحویلی به نیروگاهها از ابتدای سال جاری و ضرورت استفاده از ذخایر مخازن گازوئیل به عنوان سوخت جانشین جهت جبران آن منجر به کاهش مخازن سوخت گازوئیل گردیده که به منظور جلوگیری از کاهش بیشتر، عملاً نمیتوان از ظرفیت نیروگاه موجود که آمادگی کامل برای تولید برق اضافهتر بر نیاز مصرفکنندگان دارند، استفاده نمود و ناچاراً محدودیتهای برنامهریزی شده طی چند روز برای مشترکان عزیز اعمال گردید.
وزیر نیرو گفت: خوشبختانه با همکاری ارزنده که توسط وزارت نفت به عمل آمد، گاز تحویلی به نیروگاهها افزایش یافته و همچنین با تحویل سوخت مناسب گازوئیل به نیروگاهها ضمن برطرف شدن محدودیتهای تامین برق، ذخیرهسازی گازوئیل در نیروگاهها نیز در حال افزایش است و انشاءالله با رعایت مصوبه اخیر شورای امنیت ملی این رفع محدودیت ادامه خواهد داشت. مصرف مازوت در نیروگاهها نیز با بهینهسازی سوخت آنها از ترکیب گاز و مازوت کپسول خوب در دستور کار قرار گرفته است که به این ترتیب میتوان از ظرفیت نیروگاههای مازوت نیز حداکثر استفاده را کرد بدون اینکه نگرانی برای شهروندان عزیز وجود داشته باشد.
علی آبادی عنوان کرد: خوشبختانه در شرایط حاضر کمبودی در تولید برق توسط نیروگاهها نداریم و نیروگاههای ما در آمادگی کامل برای تولید برق هستند.
وی تصریح کرد: در حال حاضر در تامین برق و تولید برق هیچ محدودیتی نداریم. از سوی دیگر ما الان در فصلی هستیم که باید نیروگاه ها را تعمیر و آماده کنیم. ولی به لطف خدا با شتابی که داده شد و اقداماتی که انجام شد، وضعیت به نحوی هست که انشاءالله برای تأمین و تولید برق مشکلی وجود ندارد. این چند روز اخیر هم خوشبختانه وضعیت خوب بوده و ما توانستیم سوخت کافی دریافت کنیم و خاموشی هم در حال حاضر اعمال نمیشود.