به گزارش خبر۲۴، پس از آتشبس دولت لبنان و رژیم صهیونیستی، بحرانهای منطقه به سمت سوریه کشیده شد. بسیاری از تحلیلگران معتقدند حوادث اخیر سوریه ریشه در برنامهریزیهای رژیم اسرائیل برای قطع راههای ارتباطی نیروهای مقاومت در منطقه دارد. رژیم صهیونیستی که به نظر میرسد در حال تجدید قواست، طرح آتشبس را با چند هدف پذیرفت. یکی از این اهداف همین تجدید قوا بود که حالا گفته میشود درصدد واردات تجهیزات و تسلیحات نظامی جدید از شریک اصلی جنایات خود، یعنی آمریکاست. از طرف دیگر رژیم صهیونیستی با تجهیز تروریستها آنها را روانهی منطقهای کرد که برای جبهه مقاومت بسیار مهم و استراتژیک بود و به نوعی پل حیاتی میان مقاومت لبنان و ایران و عراق بود.
حوادث اخیر سوریه نشان میدهد ارتش این کشور هم بدون مقاومت چندان در برخی مواضع، دست از نبرد کشیده و به همین دلیل گروه تحریرالشام با حمایتهایی که برخی کشورها از او داشتهاند، توانسته مواضعی از از آن خود کنند. البته کارشناسان نظامی معتقدند چنین تصرفاتی که زود به دست آمده، زود هم از دست خواهد رفت؛ چراکه نیروهای این گروه هیچ تدبیر دفاعی برای استقرار دائم در این مکانها نیاندیشیدهاند.
وضعیت اخیر در سوریه به قدری پیچیده شده که برخی از دولتهای منطقه که پیشتر نسبت به اعزام نیروی نظامی به خاک سوریه به منظور مقابله با تروریستها در خاک این کشور اعلام آمادگی کرده بودند، حالا از مواضع خود عقب نشستهاند. موضع کشور ما اما از همان ابتدا تا کنون به منطقیترین شکل ممکن و به دور از شتابزدگی از سوی وزیر امور خارجه کشور، به عنوان یک مقام رسمی، اعلام شده است.
روز گذشته ۱۶ آذر ماه ۱۴۰۳ وزیر امور خارجه کشورمان به منظور دیدار سهجانبه با وزرای امور خارجه عراق و سوریه وارد بغداد شد. وزیر خارجه سوریه در این نشست مطرح کرده بود که گروههای تروریستی در خاک این کشور با حمایت برخی کشورها و طرفهای منطقهای و بینالمللی حمایت میشوند و از آنها به طور علنی از نظر نظامی و لجستیکی پشتیبانی میشود.
گفتنی است اقدام گروههای تروریستی در خاک سوریه ناقض آتشبس ۲۰۲۰ در این منطقه است که با تضمین ترکیه در آستانه امضا شد. پیش از این نیز براساس توافق سال ۲۰۱۷ میان ایران، روسیه و ترکیه به عنوان کشورهای ضامن صلح آستانه، چهار منطقه امن در سوریه یعنی مناطق ادلب، حومه حلب، بخشهایی از حماه و لاذقیه ایجاد شد. در سال ۲۰۱۸ ترکیه طی توافقی با روسیه وعده داده بود که منطقه ادلب که تحت اشغال تروریستها (بیشتر در اختیار گروه تروریستی تحریرالشام) بود نیز بدون جنگ و خونریزی خلع سلاح شود. این اتفاق هرگز از سوی ترکیه عملی نشد و حالا گروههای تروریستی از این منطقه با تجهیز نظامی در حال اشغال دیگر مناطق در سوریه هستند.
خروجی نشست سهجانبهی وزرای خارجه ایران، عراق و سوریه به صدور یک بیانیه مشترک انجامید که در آن ایران ضمن اعلام حمایت از دولت سوریه در همهی سطوح، طی اظهارنظری مشترک با دیگر مقامات حاضر در این نشست، بر ارتباط حساسیت بحرانهای اخیر سوریه نسبت به همهی طرفها در منطقه و احتمال گسترش ابعاد آن به عنوان خطری بزرگ برای هر سه کشور و عاملی برای تهدید امنیت ملتها و کشورهای منطقه تاکید کردند. ایران در این بیانیه به طور رسمی حاکمیت سوریه محترم شمرد و تمامیت و استقلال آن را مورد تاکید قرار داد. همچنین ایران راهکار برونرفت از این وضعیت را بسیج تلاشهای عربی، منطقهای و بینالمللی برای رسیدن به راهحلهای مسالمتآمیز برای چالشهایی که منطقه به طور کلی و سوریه به طور خاص با آن مواجه است، عنوان کرد.
نشست سهجانبه دیگری میان وزرای امورخارجه ایران، روسیه و ترکیه امروز ۱۷ آذر ماه ۱۴۰۳ پیرامون تحولات سوریه اتفاق افتاد. این دیدار در قالب نشست آستانه در دوحه قطر میان سه عضو به عنوان ضامنهای حفظ امنیت در سوریه (نشست موسوم به صلح آستانه) برگزار شد. ایران در این نشست هم بر حمایت از دولت و مردم سوریه، حفظ تمامیت ارضی و وحدت این کشور و جلوگیری از افتادن این کشور به دست گروههای تروریستی تاکید کرد.
در نهایت خروجی این نشستها با حضور مقامات رسمی ایران و دیگر کشورها، شامل ارائهی راهکار معقول و میانهای است که ایران آن را در قالب «گفتوگوهای سیاسی» و «بهکارگیری ابزارهای دیپلماتیک» مطرح کرده است. به قطع میتوان گفت بهکارگیری راهکار ارائهشدهی ایران به دولتهای منطقه که برگرفته از تجربهی دیپلماتیک و میدان او طی دهههای اخیر در غرب آسیاست، شعلهی بحران را هم برای سوریه و هم برای دیگر کشورهای منطقه فروکش خواهد کرد. دولتهای منطقه نباید یک اصل را در تصمیمهای سرنوشتهای آتی فراموش کنند؛ اینکه این منطقه متعلق به ملتها و دولتهای آن است و دخالت بیگانگان در طراحی و برنامههای آن برای هیچیک از طرفین سرانجام نخواهد داشت.
انتهای پیام/