به گزارش خبر۲۴، نشست فوقالعاده وزیران خارجه کشورهای حاشیه خلیج فارس در دوحه، با دیدار مسعود پزشکیان رئیس جمهوری ایران از قطر همزمان شد؛ و از همینرو، پرسشهایی در اینباره برانگیخت که واکنش این کشورها به طرح اسرائیل برای تضعیف ایران و بلکه بازآرایی خاورمیانه از راه نظامی چیست.
نویسنده میافزاید: این ائتلاف سنی حاشیه خلیج فارس، اگرچه رابطه خوبی با ایران یا نیروهای نیابتی شیعه آن ندارند، اما با تشدید تنشهای اسرائیل در غزه مخالفند، و برپایی یک کشور فلسطینی مستقل را تنها راه ثبات منطقهای میدانند.
بهرغم حمایت مردم این کشورها از آرمان فلسطین، بعید است دولتها راهبرد گروهی یک سال گذشته خود -یعنی خودداری از هرگونه کمک به فلسطینیان به جز کمکهای انسانی و سیاسی- را تغییر دهند.
طرح اسرائیل برای حمله به تأسیسات نفتی و هستهای ایران، میتواند ناخرسندی و نگرانی شورای همکاری را برانگیزد. همچنان که برخی نگرانیهای دیپلماتیک عربی نیز نسبت به پیامدهای اخلاقی «پیروزی کامل» اسرائیل وجود دارد.
نویسنده بر این باور است که تداوم صعود اسرائیل برای کشورهای خلیج فارس و عربی یک معضل خواهد بود؛ چرا که از یکسو، تضعیف نفوذ ایران در بلندمدت به ایجاد نوعی خلأ نامطلوب و بیثباتکننده میانجامد که اسرائیل آن را پر میکند؛ و از دیگر سو نیز، زمینه را برای آنها فراهم میکند تا از ضعف ایران و عقبنشاندن بازوهای آن در منطقه بهرهبرداری کنند.
این یادداشت در پایان افزوده: با اینحال، رابطهی سرنوشتساز برای منطقه، رابطهی ایران و عربستان است؛ چنانکه گزارش شورای روابط خارجی اروپا نیز تأکید کرده «رابطه عربستان-ایران برای حفظ صلح ضروری است»؛ و کنار گذاشتن ایران، از حمایت منطقهای برخوردار نخواهد شد.