به گزارش خبر۲۴، دونالد ترامپ با ۳۰۱ رای الکترال در مقابل ۲۲۶ رای کامالا هریس، چهلوهفتمین رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا شد و جمهوریخواهان توانستند هم سکان ریاست جمهوری و هم اکثریت مجلس سنا را به کنترل خود درآورند. برای رسیدن به جایگاه ریاست جمهوری آمریکا تنها به ۲۷۰ رای الکترال نیاز بود که ترامپ در این دوره با اختلاف زیادی از این سقف، رقیب خود را شکست داد.
روی کار آمدن دوباره ترامپ احتمالا مناسبات جهانی را تغییر خواهد داد. مواضع اخیر دولتهای جهانی نیز گویای همین امر است. در گزارش پیشرو، مواضع مهمترین دولتهای جهان نسبت به این موضوع مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
غرب آسیا
در اولین گام نیاز است تا منطقه مهم غرب آسیا که شامل دولتهای مهمی در جهان است مورد بررسی قرار گیرد. شاید یکی از دلایل اهمیت این دولتها را شاید دارا بودن منابع غنی انرژی و معادن دانست. ایران، دولتهای عربی و ترکیه مهمترین کشورهای این منطقه هستند که رویکرد آنها در برابر رای آوردن ترامپ متفاوت از یکدیگر است. مسئله فلسطین و جنایات رژیم صهیونیستی نیز مستثنا از این اهمیتها نیست و باید مورد ارزیابی و بررسی قرار گیرد.
ایران پس از اعلام نتایج این انتخابات موضعی خنثی داشت که طبیعتا این موضع نشان از آن دارد که رویکرد ایالات متحده آمریکا نسبت به ایران با رفتوآمد دولتها، ثابت است و دستخوش تغییر نخواهد شد. ایران نیز نسبت به دولتها از هر دو جناح سیاسی آمریکا موضعی ثابت دارد و ملاک را عمل طرف مقابل قرار خواهد داد. فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت هم بر این موضوع تاکید کرده و گفته که نتیجهی انتخابات آمریکا ربطی به ما ندارد.
همچنین گفتنی است براساس سیاستهای کلان نظام، موضع دولت ایران نسبت به رفتارهای هر رئیس جمهور آمریکا و متناسب با شرایط روز با درنظرگرفتن مصالح ملی تنظیم خواهد شد.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، با انتخاب ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا او را دوست خود خواند و به او تبریک گفت. رفتار ضدونقیض این فرد در مقابل جنایات رژیم صهیونیستی موضوعی تازه نیست و با همان رویکرد نسبت به دولت آمریکا ادامه پیدا کرده است. اردوغان بدون اشاره به حمایتهای مالی، تسلیحاتی و رسانهای آمریکا از جنایات صهیونیستها، ابراز امیدواری کرده که جنگ فلسطین و اسرائیل خاتمه یابد.
در میان کشورهای عربی، پادشاه و ولیعهد عربستان سعودی، رؤسای جمهور کشورهای مصر و عراق، امیر قطر و رئیس امارات متحده عربی به دونالد ترامپ تبریک گفتهاند. میتوان نتیجه گرفت دولتهای عرب منطقه براساس سوابقی که در دورهی پیشین ریاست جمهوری این فرد دیده شده، به دنبال افزایش سطح روابط با آمریکا خواهند بود.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی، که در دورهی پیش و همزمان با ریاست جمهوری جو بایدن، ترامپ را از صفحههای اجتماعی خود حذف و پاسخ او را نداده بود، حالا در پیامی مشترک با همسرش خطاب به رئیس جمهور جدید آمریکا و ملانیا ترامپ، همسر دونالد ترامپ، بازگشت آنها را به کاخ سفید بزرگترین بازگشت تاریخی خوانده و این اتفاق تبریک گفتهاند. نتانیاهو در این پیام خود و همسرش را دوستان واقعی خانواده ترامپ معرفی کرده است.
ترامپ که در بازه تبلیغات خود مدعی تلاشگری برای پایان جنگ بین فلسطین و اسرائیل شده بود حالا مواضعی ضد و نقیض نسبت به این وعدهها گرفته و برخی تحلیلگران معتقدند که ممکن است در دوره ریاست جمهوری او این جنگ شدت پیدا کند و یا حتی به کنار گذاشتن نتانیاهو بیانجامد.
چین و روسیه
چین، جدیترین رقیب ایالات متحده آمریکا است که در دورهی پیشین ریاست جمهوری ترامپ، دو کشور دوران پرفراز و نشیبی را پشت سر گذاشتند. سخنگوی وزارت خارجه چین در یک نشست خبری با خبرنگاران بدون اینکه به پیروزی ترامپ در انتخابات اشاره کند،گفت که سیاستهای کشورش در مقابل آمریکا همیشه ثابت بوده و همچنین ابراز امیدواری کرد که دو کشور به همزیستی مسالمتآمیز با یکدیگر برسند.
در روسیه اما اوضاع متفاوتتر بود و پوتین موفقیت ترامپ را تبریک گفت و همچنین او را مردی شجاع خواند. دمیتری مدودف نیز آمدن ترامپ را ضربهای به اوکراین دانست و گفت که ترامپ یک تاجر است که از پول خرج کردن برای چوب لباسیهای مختلف و متحدان نادان، پروژههای خبریه بد و سازمانهای بینالمللی حریص خوشش نمیآید.
میتوان تاحدودی به این نتیجه رسید که آمدن ترامپ شاید چین و البته خود آمریکا را با چالشهای جدیتر از قبل مواجه کند و شواهد نشان میدهد که چینیها از آمدن او خوشحال نیستند. روسیه اما در طرف مقابل هندوانه زیر بغل ترامپ داده و او را یک دوست قدیمی میدانند. شاید بتوان گفت این مواضع به علت راضی کردن آمریکا به کنار کشیدن از حمایت از اوکراین برمیگردد و روسیه میخواهد با نزدیکی به ترامپ، حمایتهای ایالات متحده از اوکراین را لغو کند و شکستی سنگین بر اوکراین وارد آورد.
در اروپا اما رویکردها نسبت به برگشتن ترامپ به عرصه سیاست کمی زاویهدار به نظر میرسد. اوکراینِ درگیر جنگ با روسیه این بار به زبان رئیس جمهور کشور، زلنسکی، پیروزی ترامپ را تبریک گفته اما در ادامه امیدوار شده تا حمایتها از اوکراین در مقابل روسیه ادامهدار باشد. زلنسکی که شاید تا پیش از آمدن ترامپ زیاد با روی کار آمد او موافق نبود در شبکه ایکس نوشته که مشتاقانه منتظر یک دوره آمریکای قدرتمند تحت رهبری قاطع ترامپ است. او همچنین اعلام کرده که مشتاقانه منتظر است تا به طور شخصی به ترامپ تبریک بگوید و با او برای تقویت شراکت استراتژیک میان اوکراین و آمریکا گفتوگو کند.
اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، هم پیروزی ترامپ را تبریک گفته اما یادآور شده که [تنها] برای رفاه شهروندان آلمان با او همکاری خواهند کرد؛ همانطور که پیش از این همکاریهای موفقیتآمیزی داشتهاند.
انگلستان، از نزدیکترین شرکا و متحدان ایالات متحده، فرانسه، ایتالیا و دیگر کشورهای اروپایی و همچنین سایر دولتها در کانادا، کره جنوبی و هندوستان به ترامپ تبریک گفتهاند.
موضع دولتهای اروپایی نسبت به برگشت ترامپ محتاطانه به نظر میرسد و ماکرون، رئیس جمهور فرانسه، به طور ضمنی نگرانیهایی را نسبت به روی کار آمدن ترامپ و آیندهی روابط با آمریکا متذکر شده است.
در یک جمعبندی باید گفت باتوجه به سوابق قبلی ترامپ در ارتباط با کشورهای جهان، به عنوان رئیس جمهور آمریکا، این برگشت زیاد به مذاق اروپاییها و همچنین چین خوش نیامده است و برعکس روسیه باتوجه به منافع خود نسبت به این اتفاق امیدوار است. از طرف دیگر باید دید ترامپ در مقابل بحرانهای جهانی مانند جنگ روسیه و اوکراین و همچنین ناآرامیهای منطقه، یعنی جنگ اسرائیل و فلسطین چه رویکردی خواهد داشت. آیا او بر اساس وعدههایی که پیش از انتخابات، مبنی بر توقف جنگ در اوکراین و سرزمینهای اشغالی داده، عمل خواهد کرد و یا براساس آنچه که از اطرافیان او بیرون آمده، خواهان تداوم این شرایط است.
ترامپ به خوبی میداند حمایت از تداوم جنایات رژیم صهیونیستی در سرزمینهای اشغالی چه تاثیرات سوئی بر وجههی او در میان آمریکاییهایی که به او رای دادهاند خواهد داشت. از طرفی او همچنین آگاه است که در منطقهی غرب آسیا با حضور ایران نمیتواند با ابزار زور رفتار کند. نباید فراموش کرد که در دوران ریاست جمهوری او، اولین پایگاه آمریکایی پس از جنگ جهانی دوم مورد حمله از سوی ایران قرار گرفت و همچنین یک هواپیمای بدون سرنشین آنها توسط نیروهای نظامی کشورمان منهدم شد. ترامپ در ظاهر تبلیغاتچی خوبی است اما او به خوبی از قدرت ایران آگاه است و میداند که نباید بر سر طرف بازنده قمار کند.
انتهای پیام/