به گزارش خبر۲۴، غروب روز یکشنبه، پهپاد حزب الله با عبور از لایههای متعدد پدافندی اسرائیل، خود را به پادگان تیپ ویژه گولانی در شهرک «بنیامینا» مابین حیفا و تل آویو رساند و طبق آنچه که منابع اسرائیلی اجازه انتشار آن را یافتند، چهار کشته و بیش از ۷۰ زخمی روی دست ارتش این رژیم گذاشت.
رسانههای اسرائیلی این حادثه را «بسیار سخت» و تلفات را «بیسابقه» توصیف کردند و این حمله ارتش رژیم اشغالگر را در شوک فرو برد. روزنامه یدیعوت آحارانوت این رویداد را با عنوان «فاجعه پهپادها» در صفحه اول خود پوشش داد.
روزنامه عبری معاریو نیز در گزارشی نوشت که این حمله پهپادی «چالش جدی برای ارتش اسرائیل» بوده و این رژیم در حال حاضر سیستم دفاعی مخصوصی برای مقابله با پهپادهایی که از لبنان، سوریه، عراق، ایران و یمن پرتاب میشوند، ندارد. «آوی اشکنازی»، تحلیلگر این روزنامه، مشکل را در عدم تناسب تجهیزات جنگی دانسته و اشاره میکند که ارتش اسرائیل در حال حاضر روی سیستم دفاع لیزری کار میکند که هنوز تکمیل نشده و تنها راه موجود در حال حاضر احتیاط کردن است.
رادیو ارتش اسرائیل نوشته است که حزب الله، سیستم پدافندی را فریب داده، ابتدا با دهها راکت سامانههای پاتریوت را به خود مشغول و سپس از راه دریا با دو پهپاد نفوذ کرده است. پهپاد اولی رهگیری و سقوط کرده و اما پهپاد دومی به یکباره از رادار محو شده است و گمان بر این بوده که خود به خود سقوط کرده باشد؛ اما غافل از اینکه پهپاد ارتفاع خود را به شدت کاهش داده بود.
این حمله موفق با آن مقدار تلفات گسترده، همچنین انتقاد محافل رسانهای اسرائیلی را برانگیخته است. در این راستا روزنامه معاریو در گزارشی نوشت که این حمله یک شکست واقعی برای شیوه فرماندهی ارتش اسرائیل و به خصوص فرماندهی تیپ گولانی است.
در مقابل اما روزنامه اسرائیل هیوم که نزدیک به حزب لیکود (حزب حاکم) به شمار میرود، در تلاش برای توجیه شکست سامانههای پدافند هوایی نوشت: «پهپادهایی که حزب الله از ایران دریافت کرده یک خطر واقعی و جدی و یک مشکل اساسی برای اسرائیل است. حزب الله سلاحهای دیگری نیز مانند موشکهای دوربرد و نقطهزن در اختیار دارد اما تصمیم گرفت از پهپادهایش استفاده کند. این حملات پهپادی همواره تلفات و خسارتهای زیادی به بار میآورد.
از سوی دیگر به گفته کارشناسان نظامی و تسلیحاتی، تمامی عملیاتهای پهپادی، از سوی لبنان، یمن و یا عراق، چالشی بزرگ برای سیستمهای دفاعی اسرائیل، آمریکا و متحدانشان در منطقه (مانند گنبد آهنین، دیوید اسلینگ، پاتریوت و غیره) ایجاد کرده است. سیستمهای دفاع هوایی سنتی معمولا برای رهگیری هواپیماهای سرنشیندار یا موشکها طراحی شدهاند و برای مقابله با پهپادهای کوچک با برد راداری کم یا بدون برد راداری، مجهز نیستند. علاوه بر این، هزینه کم تولید پهپادها به این معنی است که محور مقاومت میتواند تعداد زیادی از آنها را مستقر کند و با استفاده از تاکتیکهای گروهی، سیستمهای دفاعی را به هم بریزد.
این چالش اسرائیل را مجبور به سرمایهگذاری در فناوریهای جدید برای شناسایی و انهدام این پهپادها، مانند سیستمهای لیزری و جنگ الکترونیک کرده است. با این حال، این سیستمها هنوز در مرحله آزمایشی و پرهزینه هستند و با سرعت تحولات جنگ، تطابق ندارند.
فراتر از متن رویداد اما، یک نکته اصلی در بطن این حمله نهفته و آن پیام پویایی و سرزنده بودن حزب الله، علیرغم تلفات انسانی سنگین هفتههای اخیر است.
بی شک سیر نزولی هر تشکیلات و گروه و حزبی در پی ترور رهبر و چندین فرمانده عالیرتبهاش، آغاز میشد و چه بسا فرو میپاشید؛ انتظاری که بسیاری از معاندان درباره حزب الله داشتند اما موضوع اصلی در رابطه با حزب الله، ماهیت حزبی بودن و تشکیلاتی بودن آن است. اصولا حزب الله یک گروه قائم به شخص با تعدادی فرمانده نیست که با ترور آنها، گروه نیز از حرکت بایستد؛ لبنانیها از حزب الله با عنوان «تنظیم حزب الله» یاد میکنند؛ یعنی یک سلسلهمراتب سازماندهیشده که از بخشهای خرد تا کلان آن سالهاست فعالیتهای مشخص و تعریف شدهای دارد.
در یک مورد، گروه پیشاهنگان امام مهدی(عج) با ۵۰ تا ۶۰هزار عضو کودک و نوجوان، در اصل، آینده حزب الله را بیمه کرده است. این گروه مقاومت همچنین دارای بخشهای سیاسی، فرهنگی و اجتماعی و همچنین سازوکار مشخصی برای تصمیمگیری در شرایط ویژه است. بنابراین گروهی نیست که با شهادت چندین فرمانده و رهبر خود، پرچم سفید را بالای سر ببرد.
حمله پهپادی روز یکشنبه، به اذعان بسیاری از تحلیلگران نظامی اسرائیلی، به خوبی توانست توازن از دست رفته را در جبهه لبنان به دست آورد. در این راستا روزنامه عبری معاریو نوشت: «ارتش اسرائیل از روایتگری خود مبنی بر اینکه حزب الله خسته و در وضعیت آشوب است، عقبنشینی کرده است». سایت عبری واللا نیز نوشت که حزب الله با حملات به پایگاه گولانی ثابت کرد که میتواند مرگبار باشد. به گفته این روزنامه از لحاظ شلیک موشکها، حیفا همچون کریات شمونا (شهرکی در مجاورت مرز لبنان) شده است و حزب الله ثابت کرد که همچنان قادر به انجام عملیات کشنده است.
انتهای پیام/