به گزارش خبر۲۴ و به نقل از متادخت لحظاتی پس از آغاز سال نو، رهبر انقلاب همچون سالهای گذشته شعار جدیدی برای سال 1404 اعلام کردند. باز هم یک شعار اقتصادی و اینبار مسئله سرمایهگذاری در تولید.
تعیین این شعارها نه یک کار نمایشی، بلکه برای تعیین جهت حرکت و فعالیتهای مردم و دولت در سال پیش رو است.
فعالیتهای اقتصادی مردم، غالبا از دل تصمیمات اقتصادی مشترک داخل خانواده بیرون میآید. خانوادهای متشکل از زن، مرد و فرزندان. شاید در اکثر خانوادههای ایرانی بار اقتصادی خانواده بر دوش مردان باشد، اما نقش زنان در میزان و نحوه مصرف و پسانداز غیرقابل انکار است.
از طرفی با توجه به آنکه غالبا بار اصلی تربیت فرزندان بر دوش مادر خانواده است و آنان بیشترین الگو را از مادر خود میگیرند، زنان میتوانند سبک زندگی اقتصادی مطلوب را از طریق فرزندان خود به نسل بعد منتقل کنند و عمل کردن به شعار امسال را به صورت یک فرهنگ در سطح گستردهای از جامعه نهادینه سازند.
لذا در این مقاله میخواهیم به نقش زنان و نسبتی که میتوانند با شعار سال داشته باشند بپردازیم.
پاساژگردی مولد فرهنگ مصرف
رهبر انقلاب در سخنرانی ابتدای سال خود فرمودند: «کار مردم هم این است که سرمایههای خُرد و بزرگ خود را بتوانند در راه تولید به کار ببرند. اگر سرمایه در راه تولید به کار رفت، دیگر به سمت کارهای مضر مثل خرید طلا، خرید ارز و امثال اینها نخواهد رفت و کارهای مضر، دیگر انجام نخواهد گرفت».
در ابتدا تعریف یک سلسله از کارهای مضر که مانع از سپردن نقدینگی به تولید میشود یکی از موارد مهم در این سخنرانی است.
بسیاری از خریدهای بیش از نیاز، تجملی و غیر ضروری، لباسها، ظرفها و زیورآلات و وسایل رنگ به رنگ و متنوع و کم استفاده، همه میتوانند جزو مواردی باشند که فرصت سرمایهگذاری در تولید را در زندگیهای ما گرفتهاند؛ درحالی که به جریان انداختن پول و سرمایه، به جای تبدیل به طلا و لوازم خانه و لباس(خارج از حد نیاز و عرف خانواده)، میتواند کمک زیادی به اقتصاد کشور کند. هرچند متاسفانه خرید کردن بیش از نیازهای ضروری و تفریح انگاشتن پاساژگردی و خرید، تبدیل به فرهنگ شده است. فرهنگ غلطی که نتایج اقتصادی آن دامنگیر سفره تمام خانوادههای ایرانی خواهد شد.
حال اگر بخواهیم قدمی برای رونق تولید در حدود خانواده خود برداریم، این سرمایه گذاری میتواند به دو شکل صورت گیرد:
۱.سپردن سرمایه به یک تولید کننده
۲. ایجاد یک تولیدی ولو کوچک و خانگی
اینجا محله من است!
امروزه بسترهای فراوانی برای تعامل بین سرمایهداران و تولیدکنندگان به وجود آمده که این امکان را فراهم میکند با مبالغ اندک نیز در تولید مشارکت کرد. در کنار آن، ایجاد تولیدی به ویژه توسط زنان خانهدار در سطح خانه یا محله میتواند حرکت مفیدی در این مسیر باشد؛ با تبدیل هر خانه به خانه مولد، و هر محله به محله مولد.
ایجاد یک تولیدی در هر محله با مشارکت زنان و متناسب با توان و ظرفیت آنان میتواند جامعه را به سمت تحقق بیشتر شعار سال حرکت دهد و در این مسیر میتوان از ظرفیت کمرنگ شده مساجد نیز استفاده کرد.
حرکتی که مردمی و کاملا از دل جامعه باشد بیتردید اثرات خود را نیز بجا خواهد گذاشت.
ظرفیت زنان در این مسئله همانند سایر مسائل کشورمان ظرفیت بزرگ و با برکتی است که استفاده از آن صرفا نیازمند ایجاد دغدغه و یک مدیریت و ساماندهی قوی است؛ زیرا بواسطه مدیریت داخلی در خانه و تاثیر نگاه آنان در مسائل اقتصادی، ظرفیت و توانمندیهای زیادی در رابطه با این موضوع در زنان وجود دارد که اگر فعال و به کار گرفته نشود در جای دیگری هرز خواهد رفت.
حتی شما دوست عزیز
امروز حتی بسیاری از زنان باغدغه و انقلابی از این ظرفیت غافلاند و برای ترسیم جایگاه و وظایف خود نسبت به شعار سال تفکری نکرده و خود را مخاطب جملات رهبر انقلاب ندانستهاند. یکی از علتهای این مسئله را میتوان بیاثر و بیاهمیت تلقی کردن عظمت نقشی که زنان میتوانند در اقتصاد کشور داشته باشند دانست.
کوچک و شعاری پنداشتن این موضوع اشتباهی بزرگ است، چرا که در طول تاریخ کشورمان اقداماتی از این قبیل به دست زنان ایرانی انجام شده و بسیاری از مشکلات کشور را حل کرده است.
برای نمونه می توان به اقدام زنان هنگام تاسیس نخستین بانک ملی در کشور (برای کوتاه کردن دست بیگانگان از ثروت کشور) اشاره کرد. زمانی که مجلس شورای ملی برای تاسیس این بانک به استقراض خارجی میاندیشید، زنان ایرانی با اهدای طلا، جواهرات و پس انداز و سرمایههایشان، امکان تاسیس ابن بانک بدون استقراض را فراهم کردند. پس چرا امروز که مقدمات اثرگذاری در بستر جمهوری اسلامی برای زنان مسلمان فراهمتر است گامی برنداریم؟
ایجاد دغدغه و فعال کردن هستههای مردمی در این موضوع هرچه زود باید توسط اهالی رسانه و مسئولین مربوطه انجام گیرد تا انشاءلله سال آینده رهبر انقلاب در تعیین شعار سال یک قدم جلوتر رفته و شاهد پیشرفت کشور در اقتصاد و تولید باشیم.
منبع: متادخت